Thursday, November 24, 2016

Inspiration ❤

Assalammualaikum..

Macam biasa laa, bila ada cerita yang agak menarik untuk dikongsi aku akan tulis dekat sini. Bukan nak suruh orang baca pun tapi untuk diri sendiri je sebenarnya. Hehehe.. So, semalam aku ditugaskan untuk interview seorang personaliti UTHM untuk dijadikan lukisan potret projek asas grafik aku untuk semester nie. Aku dengan 2 orang lagi ahli kumpulan aku, Farah dengan Hanim. Antara banyak-banyak benda yang diceritakan tu aku tertarik bila Dr cakap dia suka menulis dan dia ada blog. Dalam hati aku "wah boleh tahan Dr nie." Blog tu dia cakap dia aktif masa zaman belajar tapi aku tengok tadi ada laa jugak dia post tahun nie. So masih boleh diaanggap dia aktif. Yang buat aku tertarik sebab aku pun suka menulis dan memang ada blog. Memang banyak buku yang dia terbitkan. Memang wow lah Dr nie aku cakap dalam hati aku. Dan memang betullah apa yang dia cakap, blog nie kita sebenarnya suka-suka je nak tulis, sebab masa kita rasa down kita boleh baca balik apa yang kita post tahun lepas-lepas. Memang aku setuju lah dengan pendapat dia tu sebab memang itu yang aku buat pun selama ada blog nih. Dan bab menulis pun memang aku minat cuma belum ada masa yang sesuai nak mulakan, niat hati nak cuba tulis novel. In Shaa Allah satu hari nanti akan keluar seorang novelis bernama Alyea Rafee. Chewahh.. nama glamor kononnya. Hehehe.. Berangan kuat ! Tak salah pun, tak kena bayar. Hehe.. So, berbalik kepada cerita Dr tu tadi. Dari apa yang kami interview nampak laa dia nie sebenarnya okay, nampak je macam garang, serius, tapi lawak juga orangnya. Jadi.. wish me luck for my lukisan potret yang kena hantar minggu depan ! Oh my God !! Aku memang takdak basic art, melukis, warna apa semua nie memang tak reti tapi aku suka sebenarnya. Yang penting minat baru boleh jadi. And tambah pulak Dr nie minat melukis. Mati laaa kalau dia tengok aku lukis muka dia nanti tak cantik. Hahahahahaa.. Hadoii berdebaq jantung ceq ! Huhu..

Okay laa setakat nie dulu kot. Nanti in shaa Allah aku share lukisan aku semua dekat sini untuk post yang akan datang. Hehehe.. Nak p baca blog Dr tu sat ! Hampa jangan taktau, melalui blog nie pun kita boleh kenal personaliti seseorang tu tauuuu.. So, selamat mengenali diriku.. Hahaha tetiba.. Okay.. Babaii....

Thanks.

xoxo,
MissY ♥

Tuesday, November 22, 2016

Bingkisan Hati ❤

Dikala kau merasa tidak mampu untuk tersenyum, kenanglah kembali saat-saat yang paling bahagia dalam hidupmu. Dan percayalah disebalik setiap titisan airmata kau itu akan ada sinar cahaya di masa hadapan. In Shaa Allah. Dikala hati kau tidak mampu untuk menerima segala ujian buat dirimu, percayalah bahawa Tuhan itu tidak akan menguji kepada mereka yang tidak mampu untuk mengharunginya. Dan yakinlah bahawa ujian itu adalah untuk membuatkan kau lebih kuat dan tabah dalam hidup.

Tuesday, September 6, 2016

New Semester Begin

Assalammualaikum..

4/9 haritu dah bermula semester baru kami semua. Harini baru berkesempatan nak tulis blog. Hehe.. Sibuk kemas barang-barang, settle kan daftar kursus, dan tidoq. Hahahaha. Tidoq tu penting tau. Letih perjalanan jauh datang Johor nih. Lepas tu pulak kelas aku untuk semester nie semua full. Maksud full dekat sini ialah dari pagi sampai ke petang. Hari Isnin pulak aku ada kelas malam sebab kelas siang dah penuh so depa buka satu kelas untuk kami. Malam sebab tak nak clash dengan jadual lain. Pening tau nak susun jadual kelas nih. Nie dah habis baik aku susun dapat macam nie. Hari Khamis ada satu kelas je. Pagi. So kalau nak balik kampung ke nak ke mana-mana ke, petang tu dah boleh gerak. Hehe..

So aku harap takda perubahan jadual dah. Walaupun full kena redha jugak lah. Hahah.. Apa boleh buat? Pelajar kan, ikut je, belajar je sampai habis. Hmmm.. Pasrah betoi ayat aku. Hahahaha.. Apa pun sem nie aku harap aku boleh maintain pointer. Tapi serius ketaq sikit dengan saubjek programming nih. Haihhh lemah betoi laa aku. Ingatkan lari amik pendidikan takdak dah, tapi ada jugak sesat. Hahaha.. Bertabahlah. Akhir kata Selamat Berjaya aje lah.. Huhuhu..

Okay lah sampai sini je aku merapu. Petang-petang nie otak jammed sikit. Padahal tadi banyak je benda aku pikiaq nak tulis sini. sampai ketemu dengan entry aku yang baru ye. Hihi.. Doakan aku yang baik-baik.

Thank you.

xoxo,
MissY ♥

Thursday, September 1, 2016

Sebab Perempuan Tawar Hati Dengan Lelaki

Assalammualaikum..

Aku yakin mesti ramai perempuan yang pernah merasa tawar hati dengan lelaki. Sama ada mereka masih single atau sudah berjumpa dengan yang lebih baik. Aku terbaca pasal topik tawar hati nie dan aku pun terasa nak share dekat blog aku. Untuk bacaan aku di masa hadapan apabila tiba-tiba aku patah hati aku boleh baca dan kuat balik. Siapa tahuuuuu? Hahahaha..

Semua yang aku tulis nie berdasarkan apa yang aku baca dan yang aku tambah-tambah sendiri ikut pengalaman dan komen aku sendiri mengenai topik nie. Situasi setiap orang berbeza. Jangan salah faham pulak dengan apa yang aku tulis.

Kebanyakkan perempuan nie kalau dia dah sayang, dia akan sayang seorang je. Hampa jangan laa nak tuduh dia ada orang lain ke apa. Penting untuk kau percaya pasangan kau. Kalau dah jumpa yang betul-betul setia dengan kau janganlah nak cari lain. Aku nasihat nie. Bila dia dah tawar hati, memang dia akan tinggalkan kau terus.

Kau jangan nak cakap dia kejam ke apa sebab dia dah lama bersabar, makan hati dengan kau. Kau tak payah tertanya-tanya apa salah kau dekat dia. Kalau sampai dia dah tinggalkan kau tu memang banyaklah salah kau dekat dia sampai dia pun dah tak tahan lagi dah dengan kau. Ingat nie. 

Antara sebab kenapa perempuan nie tawar hati dengan lelaki adalah.....

1. Sering ditipu

Semua orang tak suka kena tipu, lelaki mahupun perempuan. Tapi jika awal-awal lagi kau dah menipu, lepas tu dia maafkan kau then kau menipu lagi, lama-lama dia pun fed up dengan perangai menipu kau tu. Tahap sabar dia memang dah habis tu. Good bye lah kau.

Perempuan nie dia sentiasa berfikir ke depan. Kalau kau asyik menipu sampai bila kau akan menipu? Kalau sekarang pun kau asyik menipu apatah lagi lepas kahwin nanti? Perempuan nie licik, dia tahu kalau kau menipu tapi dia sengaja diam nak tunggu kau berterus-terang tapi kau tak pernah jujur dengan dia. Takkan dia nak hidup dengan penipu sampai mati? Renung-renungkan..

"Orang yang suka berkata jujur mendapat tiga perkara iaitu kepercayaan, cinta dan rasa hormat."

2. Tidak mengambil berat

Memang naluri perempuan nie dia nakkan perhatian. Tapi kalau kau jenis yang tak kisah pasal dia lama-lama dia akan jauh hati. kalau kau boleh habiskan masa dekat games, kawan-kawan kau, takkan lah seminit pun kau tak boleh nak tanya khabar dekat dia? Orang perempuan nie dia dapat satu mesej dari kau pun dah happy sepanjang hari tanda kau ingat dia. 

Kalau kau ingat dia dah dengan kau, kau nak buat layan tak layan kau salah. Semakin kau rapat semakin kau kena ambil berat pasal dia. Takkan laa lepas dah kahwin nanti pun kau nak buat perangai layan tak layan kau tu dekat dia? 

3. Curang

Aku tak banyak pengalaman bab curang. Sebagai contoh aku bagi, kau dah berpunya lepas tu kau ada masalah kau pergi cerita dekat orang lain pasal masalah hubungan kau. Dalam pada yang sama kau cari orang lain alasan kau dia tak faham kau. Sepatutnya kau berbincang dengan dia selesaikan masalah bukan pergi cerita dekat orang lain pasal masalah hubungan kau. Kita tak tahu kalau-kalau ada orang yang memang iri hati memang nak tengok hubungan kau hancur.

4. Panas baran

Jujur aku cakap dekat sini. Aku memang tak suka lelaki yang panas baran, bukan aku je, semua perempuan pun tak suka lelaki yang panas baran dan lelaki yang panas baran memang tak sesuai nak jadikan suami. Kalau sekarang ada silap sikit kau dah marah-marah tak tentu pasal bila dah kahwin nanti? Tapi aku percaya, kalau kau seorang yang baran, kau akan dapat teman yang akan menjadi penyejuk kau. 

5. Suka maki hamun

Asal bergaduh je macam-macam kata kesat kau keluar, macam-macam kau cakap. Perempuan yang sabar memang boleh tahan tapi kalau sekarang pun kau dah guna bahasa sebegitu, lepas kahwin nanti? Aku yakin kaki tangan pun mesti akan naik. Perempuan nie dia ingat setiap kata-kata kau. Jangan buat sampai dia tawar hati dengan kau. 

6. Terlalu ego

Lelaki memang mempunyai ego yang kuat. Suasah nak bertolak-ansur dan nak ikut kepala sendiri je. Tapi aku yakin tak semua lelaki ego, sampai masa dia akan rendahkan ego dia untuk perempuan yang dia sayang. Apa salahnya kau yang mulakan dulu? Rendahkan ego mu wahai lelaki..

7. Tidak pandai memujuk

Nampak remeh perkara pujuk memujuk nie tapi impaknya besar. Kalau bergaduh masing-masing buat hal sendiri. Perempuan memang suka merajuk, naluri wanita memang begitu sejak azali, kau sebagai lelaki be gentleman! Kau pergi laa pujuk dia, rendahkan ego kau tu. 

8. Tidak serius dalam perhubungan

Hubungan dah lama tapi tak nampak pun tanda-tanda kau serius dengan dia. Nak ajak bertunang pun tak apatah lagi kahwin. Tapi janji manis banyak kau bagi. Perempuan susah nak percaya dengan kata-kata melainkan kau buktikan dengan perbuatan.

"Don't trust words, trust actions."

9. Tidak tetap pendirian

Sekejap kau cakap lain lepas tu kau cakap lain. Perempuan paling tak suka lelaki yang tak tetap pendirian nie. Harini kau nak kahwin dengan dia, tiba-tiba 5 minit lagi nak akad nikah kau tukar fikiran. Tak ke meroyan si perempuan tu nanti? 

10. Kurang memahami

Kesefahaman nie penting dalam sebuah hubungan, kalau kau nak dia je yang faham kau tapi kau sikit pun tak faham dia tak boleh jugak. Lama-lama timbul laa rasa tawar hati pasangan kau tu. Belajar memahami hati perempuan okay. Kalau susah sangat kau suruh je dia jujur, apa yang dia nak dari kau. Sama-sama laa give and take. 

11. Suka kongkong dan memaksa

Nie adalah salah satu sikap yang perempuan paling tak suka. Kalau dia boleh biar kau buat apa kau nak kenapa dia tak boleh buat apa yang dia suka? Alasan kau, kau cemburu dia dengan lelaki lain. Habis kau nak suruh dia duduk rumah je macam tunggul? Lepas kahwin pun kau tak bagi dia keluar pergi kerja tempat yang ada lelaki? Fikirkan lah. Cemburu pun ada batasnya wahai lelaki. 

12. Tidak percaya

Sikap nie yang kadang-kadang boleh memutuskan sesuatu hubungan. Kau nak dia percaya kau, tapi kau sikit pun tak percaya dia. Semua kau siasat, kau tanya semua kawan-kawan dia apa dia buat. Orang perempuan nie hanya berharap pasangannya percaya mereka seperti mereka mempercayai buah hatinya. Jangan suka serkap jarang, tuduh macam-macam. Be matured !

13. Kedekut dan berkira

Kalau kau kedekut dan selalu berkira tenaga atau wang. Siapa yang boleh tahan?

14. Suka pinjam wang perempuan

Makin bagi muka makin naik lemak. Kau ingat perempuan nie mesin ATM kau? Dari situ dah nampak kau nie lelaki yang tak bertanggungjawab. Macam mana kalau dah kahwin nanti? Perempuan yang kena tanggung kau?

15. Tidak ikhlas 

Niat asal kau untuk ada hubungan dengan seorang wanita itu ada udang di sebalik batu. Sama ada dia berpangkat, kaya, atau apa-apa kepentingan untuk kau guna. Jangan nak mainkan orang sangat. Ingat kau ada adik perempuan, kakak dan bakal anak perempuan. Kau nak ada lelaki yang mainkan keluarga kau macam kau buat dekat orang?

16. Diabaikan

Orang lelaki biasanya masa mula-mula nak mengorat je bersungguh. Bila dah dapat kau layan dia nak tak nak je. Ingat, orang perempuan bila dah commit dengan kau, dia selalu nakkan perhatian kau. Dia tak suka diabaikan, dia nak rasa dia orang yang penting dalam hidup kau.


So, itu je lah yang dapat aku kongsikan. Lebih kepada pendapat aku sendiri. Jagalah pasangan masing-masing baik-baik. Hargai mereka yang ada dengan kita masa susah dan senang. Bila dah tiada nanti jangan menyesal.

Perempuan kalau dah tawar hati kau pakai ayat macam mana sekali pun dia tak kan layan dah. Mungkin dia boleh maafkan kau tapi layanan dia dekat kau memang takkan sama dah seperti mula-mula dulu. Masa tu kau jangan nak merayu dengan dia, memang dia tak pandang kau dah. :)

Semoga bermanfaat.

Thanks.

xoxo,
MissY ♥

Sunday, August 28, 2016

Tips Penjagaan Wajah Wanita Korea

Assalammualaikum ! 
Actually aku terbaca tips nie dekat facebook, aku takut hilang tenggelam dengan post-post lain, so aku decide nak tulis dekat blog nie. Senang nak baca balik nanti. Hehehe. Bagus tips-tips nie semua and sebenarnya nie benda basic je nak jaga kulit wajah kita. Aku pun dah pernah share entry yang lepas-lepas tentang tips penjagaan muka. Kalau rajin carilah ye. 

Tips #1 Memakai Toner

Sebaik sahaja selesai mandi, anda harus memakai toner dalam masa 10 saat sebaik sahaja keluar dari bilik mandi. Ini kerana, lebih lama anda tangguh, kulit anda akan terdorong untuk menjadi lebih kering. Untuk memudahkan, anda boleh menyimpan toner di dalam bilik mandi. 

Toner sebenarnya juga berfungsi untuk menutup kembali liang pori yang terbuka, anda juga boleh menyapu krim pelembab secepat mungkin. 

Tips #2 Memakai Mask Muka

Untuk mendapat hasil yang berkesan, wanita korea membawa kepingan mask bersama mereka ke gim ataupun spa. Sebaik sahaja pori muka terbuka oleh kerana wap panas di sekeliling, letakkan mask tersebut di wajah. 

Ini kerana, apabila liang pori wajah anda terbuka, maka lebih mudah kulit untuk menyerap segala nutrisi dan kebaikan yang terkandung di dalam mask berkenaan.

Tips #3 Urutan Muka

 Wanita korea gemar mengurut wajah mereka setiap hari. Terdapat banyak cara urutan muka yang boleh anda amalkan sebagai contoh, gunakan tulang ketuk jari (tulang bonggol) atau ibu jari untuk mengurut seluruh permukaan wajah untuk merangsang sel dan otot bawah kulit. Ini akan melancarkan peredaran darah dan oksigen ke wajah anda. 

Hasilnya kulit anda lebih menyerlah dan berseri. Urutan wajah ini juga dapat menghalang kedutan dan sebarang masalah penuaan kulit wajah.

Tips #4 Kerap Mencuci Wajah

Cucian adalah langkah pertama untuk mendapat kulit bak selebriti. Cucian yang pertama adalah membersihkan sisa solekan yang ada pada wajah anda dengan menggunakan pembersih yang berasaskan minyak. 

Selepas itu, gunakan pula pencuci wajah yang sesuai yang dapat membersih hingga ke dalam (deep clean) untuk cucian wajah kali kedua.

Tips #5 Tampar Wajah Anda

Ya, jangan terkejut kerana ia dapat melancarkan peredaran darah dan menegangkan otot wajah. Lakukan selepas membersihkan wajah anda.

Tips #6 Menggunakan Air Beras

Ambil beras dan rendamkan di dalam air bersih selama 10-15 minit, kacau dan gunakan air pekat seperti susu itu sebagai toner wajah.

Tips #7 Memakai Aksesori Pelindung

Wanita korea amat menjaga kulit mereka, bukan hanya wanita bahkan lelaki juga sama. Sebagai langkah untuk menjaga kulit, anda boleh memakai sarung tangan apabila memandu di tengah panas, memakai topi, sunblock dan lain-lain.

Jom kita try sama-sama mana yang mampu ! Hehehe.. 

Selamat Beramal ! 

Thanks.

xoxo,
MissY ♥

Monday, August 22, 2016

J.O.D.O.H ♥

Assalammualaikum..

Pernah tak kita terfikir pasal jodoh? Tipu kalau ada yang kata tak pernah. Bagi aku, bila dah sampai umur 20-an nie memang kebanyakan orang akan fikir soal jodoh. Sekarang bukan masa untuk bermain cinta monyet lagi dah. Semua mesti nak cari yang tepat untuk dijadikan pasangan hidup. Bukan lagi masa nak putus dan buat perangai macam budak-budak sekolah.

Sama laa jugak macam aku. Walaupun kadang-kadang aku rasa aku seronok sorang-sorang tapi lepas aku tengok sorang-sorang kawan aku bertunang, kahwin, and ada anak aku pun rasa kesunyian jugak. Kadang-kadang tengok orang lain pun ada jugak timbul rasa iri hati. Tapi aku tak terburu-buru nak cari pasangan hidup sebab aku percaya pada jodoh Allah. Memanglah kadang-kadang kita akan rasa sunyi tapi kalau Allah belum izinkan kita untuk bertemu dengan yang tepat, apa yang kita boleh buat kan? Kita hanya mampu berdoa je supaya ditemukan dengan orang yang betul-betul ikhlas dengan kita. Inshaallah. Sebab Allah dah tentukan jodoh, ajal maut kita semua. Sentiasa berdoa yang baik-baik.

Ramai orang cakap bercinta lepas kahwin nie indah tapi bagi aku memang ada baiknya dan ada jugak buruknya. Tak semua orang ada nasib yang baik. Contoh pagi tadi aku ada terbaca kisah seorang hamba Allah nie. Umur dia sebaya dengan aku 23 tahun and berkahwin dengan lelaki yang dia baru kenal. Konon bercinta selepas nikah, tapi last-last dia dapat tahu suami dia berhutang dengan along siap nak bagi anak dia dekat along tu. Memang banyak cerita baik yang kita dengar bercinta selepas nikah nie, tapi macam aku cakap tadi tak semua orang punya nasib yang sama. Sebab itu penting untuk kita selidik dulu latar belakang pasangan kita evenbaru kenal sekalipun. Mintak tolong saudara atau kawan-kawan untuk siasat latar belakang, kisah hidup pasangan kita dulu. Aku cakap nie untuk diri aku jugak supaya beringat sentiasa. Lepas aku baca cerita pagi tadi aku jadi takut pulak nak percaya orang yang kita baru kenal nie.

Tapi apa yang aku harapkan semoga aku ditemukan dengan orang yang baik-baik sahaja inshaAllah. Kalau dah sampai jodoh siapa kita untuk menolak kan? Semoga dipermudahkan semua urusan aku di masa hadapan inshaAllah. Aamiin.

XOXO,
MissY ♥

Saturday, August 13, 2016

#THROWBACK - My 23rd Birthday Surprise ! (20 April 2016)

Assalammualaikum.. 

Hello everyone. Have a nice day ! Well, macam biasa lah. Post throwback sebab tak sempat nak update entry on time. Hihi.. Salah satu azam 2016 aku ialah nak update entry blog sebanyak mungkin, tapi tak tercapai jugak.. Hahahaha.. 

Okay seperti biasa, setiap tahun aku dapat surprise celebration from my friends. Cuma kali nie sambut dekat UTHM dan dengan kawan-kawan baru. Tak baru jugak laa sebab depa pun dari PSMZA jugak cuma berlainan kelas je dulu tapi still kenal. Hihi.. Kakdeq dengan Farah je yang still ada untuk kenakan aku tahun nie. Hahaha..

Malam tu aku dah get ready nak tidur awal alasan mengantuk padahal aku takmau depa kenakan aku. Serik wooo asyik kena ja setiap kali birthday. Haha.. Cuma kali nie tak teruk laa sebab duduk dalam asrama. Cuba kalau duduk dalam rumah sewa mesti teruk dah aku kena dengan depa nih. Hahaha.. Kakdeq awal lagi dah cakap "Alaa Liaaa awalnya nak tido." Hahahaha.. awal tak awal, yang aku tau tepat pukul 12 nanti wajib aku kena something. Hahahaha.. Dan seperti jangkaan aku, tepat pukul 12 depa pakat menyanyi lagu 'Happy Birthday' sambil sapu bedak dekat muka aku. Hahahaha.. Wangi betul aku tidur malam tu. Bedak sampai masuk mata telinga aku semua. Ganaih tupanya budak-budak nie. Hahahaha.. 

Esok tu pulak, kebetulan 20 April tahun nie jatuh pada hari Rabu, dan setiap hari Rabu dekat Taman Universiti Parit Raja tu ada pasar malam. Maka kami pun plan dah nak p pasar malam. Keluar awal tapi sebab bas punya pasal lambat jugak kami sampai pasar tu. Haha. Sampai dekat sama terserempak pulak dengan Nina, Wawa dengan Muin. Rupa-rupanya depa dah plan dah. Kantoi sebab Nina cakap "dari pukul 4 lagi tunggu nih." Hahaha. Lawak depa nih.. Lepas semua orang dah beli-beli makanan masing-masing tu kami pun lepak dekat MCD. Masa tu laa depa tetiba menyanyi lagu 'Happy Birthday' dekat aku. Ahahahahaha malu nak mati masa tu. Sebab tak sangka pulak depa nak nyanyi, ingat pakat nak membeli mcd ja. Hahahahaha.. Terharu ceq.. Mekasih semua.. Hihihi.. Macam nak teriak pun ada masa tu sebab malu sangat. Kahkahkah.. 

Pastu Ika belikan kek coklat, Kakdeq belikan MCD, siap tanya aku nak makan apa, pastu dia halau aku duduk tepi.. Tak bagi aku bayar.. Kejam kan Kakdeq.. Hahaha.. Thanks sangat wehh ! n_n














EX-PSMZA (!)

Walaupun celebration nie tak hebat macam orang lain tapi aku happy sebab kawan-kawan sentiasa ada dengan aku. Thanks guys. Really appreciate it ! Bersyukur sangat ! ❤


10 kali gak aku pikiaq nak bubuh dak gambaq depa nie pakat suap aku. Sebab tak senonoh banyak sangat ! Hahahaha.. Tapi takpa laa aku bubuh jugak laa.. Hahahahahaha..



Ika : cepat! meh ika nak suap !
Alia : eh ika takmau banyak sangat
*garang sangat muka ika.. hahaha*


Posing dulu sedaih ! Ika dok pikiaq nak suap ais-krim ke kek. Hahahaha


Farah suap banyak betoi ais-krim ! Hahha


Kan dah comot ! Hahaha


Si Wawa nie celup kentang tu dalam ais-krim lepas tu suruh aku makan.. Hahahaha


Suka ke tak kena makan jugak. Tak pernah lagi aku makan kentang dengan ais-krim.. Hahaha


Nina cakap nak buat lain dari yang lain


 So dia suap aku macam nie ! Hahahaha..


First time Alia dapat suapan macam nie Nina.. Hahahaha


Si Kakdeq nih aku dah boleh nampak muka jahat dia tu.. Hahaha


So sebelum dia buat apa-apa aku cekik dia dulu ! Hahahahahahaha


Tangan kena pegang sebab dia mesti nak celek dekat pipi aku dan yes memang dia buat ! Hahahaha


Nampak macam dia suap elok-elok kan tadi. Tapi gini haa dia suap aku.. Nampak tak muka puas hati dia tu? Hahahahaa


Kakdeq cakap nak 1 gambaq hat elok.. So dapat laa gambaq nie. Hat len semua gegaq ! Hahahaa

Okay tu aje lah kisah birthday aku. Hahaha.. Takdak depa nie bosan tau hidup. Semoga kita semua dapat habiskan degree ini dengan jayanya. Aaminn..

Last but not least, memandangkan harini 13 Ogos 2016, aku nak ucapkan Happy Lefthanders Day kepada semua orang kidal ! Hahahaha.. Kita geng okay ! Special ! Be proud geng ! Hihihihi.. 



Thanks. Assalammualaikum !

XOXO,
MissY ♥

Monday, August 1, 2016

#THROWBACK - Konvokesyen-12 PSMZA 2015

Assalammualaikum.... ! 
Haiiii ! Lama betoi tak terjah bloh hakak nih. Hahaha. Hakak tengah menikmati cuti semester nih 2 bulan lebih. Mereput ler hakak dekat rumah nie haa plus dok tambah berat badan.. Kikiki.. So mai kita bercerita. 

Memandangkan adik-adik hakak dekat politeknik (PSMZA) tu nak konvo esok, hakak baru teringat hakak takde tulis entry pasal konvokesyen hakak tahun lepas yang bertarikh 4 Ogos 2015 ! Haahaha.. Setelah setahun baru nak publish.. So jangan ikut perangai tangguh-tangguh hakak nie yee adik-adik..  Tak baik untuk masa depan.. Hahahaha..Okey jom baca cerita hakak.. Hakak tengah layan lagu hindustan nih.. Menari-nari sambil menaip nih.. Hahahahahaha..

2 OGOS 2015

Hakak bertolak pagi dari Kulim and sampai Dungun malam dalam pukul 8 lebih macam tu. Sepanjang perjalanan tu perasaan teruja hakak memang tak boleh nak simpan. Tahap rindu apa pun taktau lah.. Masuk je pekan Dungun lagi bersemangat biarpun jauh perjalanan. Sikit pun tak rasa letih.. Serius nie kami habaq kat hampa kami tak tipu.. Hihihi.. Lepas dah check-in hotel hakak bagitau Ummi Abah hakak nak p keluaq makan dengan member-member hakak. Yela lama tak jumpa, rindu laa katakan.. Hahahaha.. Kebetulan Shima dengan Farahin pun duduk dekat hotel yang sama so kami bertiga gerak sekali ke tempat pertemuan.. Cehh pertemuan sangat ! Hahaha.. Kami duduk hotel depan poli tu aje haaa.. Senang nak p poli esok harinyaa.. Hehehehe.. Kami semua jumpa dekat restoran peberet kami Restoran D'Pantai Tomyam. Selalu makan kat situ sebab sedap makanan dia. Kena dengan selera hakak. Hakak nie cerewet sikit tambah-tambah bab makan. Hihi. Member-member hakak panggil kedai nie kedai Abg Hensem (hensem keee?) sebab semua pekerja dia lelaki. Kahkahkah.. Okay hakak tak ingat sapa yang sampai dulu, tapi lepas semua dah sampai memang riuh kedai tu dengaq sora kami ja.. Ahahahaha maklum laa lama tak jumpa macam-macam cerita dok ada. Makanan sampai baru senyap makan.. Lapaq tetap lapaq perut kena isi.. Hakak usaha tak makan berat-berat sepanjang perjalanan sebab dah janji nak makan sekali dengan depa nie semua. Kihkihkih.. (perjanjian nak jumpa malam nie dibuat sebulan sebelum konvo lagi) Haaa nampak dak tahap rindu kami antara satu sama lain? Hahahahah koyaa.. Haaa bila dah jumpa tu apa lagi? Bergambo laahhh kamiiiii... Kikikiki.. Banyak gambq tapi banyak jugak yang gegaq sebab kami semua nie bukan reti dok senyap masa amik gambaq.. Hahahahahaha.. Takmau laa bubuh satg depa mai saman hakak pulak.. Hahahahahaha.. Nie ja mampu diselamatkan. Tu pun ada ja muka tak ready. Kah!

Kot hampa rasa gambaq nie kecik ka tak nampak, hampa klik ja kat gambaq tuu.. besaq gedabak dia keluaq.. Hahahah..





Haaaa.. Lepas dah habis makan kami semua p lepak dekat taman.. Nak p pantai gelap sangat pulak.. Tak berani sebab takdak lelaki.. Lepak tu lepak jugak, keselamatan jangan lupa okey adik-adik.. Walaupun kita ramai ! #nasihatkakAlia .. So kami cari laa tempat cerah.. Kami bercerita lagi panjang pasal diri masing-masing.. Masalah masing-masing.. Alhamdulillah dapat kawan macam depa nie.. Hakak bersyukur sangat sebab depa nie memang kawan yang paling terbaik penah hakak ada. Kawan susah senang gelak menangis semua dengan depa nie.. Orang cakap bila duduk sebumbung baru kita tau perangai masing-masing.. Memang betul pun benda tu.. I love uollssss so muchhhh #family2981 !! :( hmmmmm rinduuuuuu.. Okey sambung.. Lepas kami sembang-sembang dekat taman tu semua pakat nak tidoq sekali. Takmau balik hotel masing-masing.. Hahaha.. Rindu.. 8 orang kami tidoq sebilik.. Muat ke tak muat ke sumbat je.. Haha.. Yang best balik hotel amik baju pastu baru bagitau ummi abah kata nak p tidoq ramai-ramai.. Hihihi.. Pastu mak-mak nie semua siap pesan "tidoq awai, jangan dok bersembang sangat, esok pagi nak p raptai pulak." Semua pakat balik mintak izin dekat mak ayah masing-masing.. Hahaha.. walaupun esok tu raptai ada kami kisah? Bangun awai pastu p je.. Kihkihkih.. Punya tak puas bersembang semua sanggup. Kebetulan masa tu Balqis, Iman dengan Farah booking hotel sekali sebab parents depa esok tu baru nak mai Dungun. Hihi..

3 OGOS 2015 


Jeng... jengg... Maka tibalah hari raptai kami.. Pagi-pagi tu jam semua orang pakat bunyi.. Pakat bangun dengan muka mamai p balik hotel masing-masing. Hahahaha.. Lawak bila ingat balik.. Shima lagi lawak, dah laa dia yang drive.. Kahkahkah.. Dah siap-siap kami semua p raptai konvo dekat poli.. Masa nie bertembung aje dengan kawan-kawan lain. Tak larat nak bagi senyuman manis.. Hahaha.. Manis ke tidak tak tau lah.. Tapi rindu poli kot, masa jejak kaki tu rasa bersemangat betoi.. Hahahahahahaha.. Dannnnn seperti biasa kami bergambo lagi.. Hahahahha.. Haaa.. masa nie ada lecturer kot.. Aku tak kenal laa.. Tapi depa ramai jugak dalam 3 orang kot kalau tak silap.. Dia nampak kami nak bergambar lepas tu dia cakap "nak saya tolong amikkan ke?" kami pun dengan pantas "haa.. boleh jugak" "terima kasih" "takpe ke? tak menyusahkan?" hahahahaha.. dah orang offer tunggu apa lagi?


Masa nie dia cakap "buat laa candid sikit, gelak-gelak gerak-gerak, posing laa macam mana pun." Nie kami gelak betoi-betoi nih.. Hahahaha.. Dia tak tau kot kami malu kawan dia lagi 2 orang dok tengok pastu dia pulak p cakap lagu tu.. Hahahahaha.. Apa pun terima kasih En.TakTauNama :D


Nie sopan sikit, lepas posing macam nie laa encik tu cakap macam tu.. Hahahahahaa sabaq je laa..

Lepas keluaq dari dewan kami kena p amik jubah pulak dekat library. Masa nie kena pilih betul-betul saiz jubah sebab kalau besaq dia akan labuh dan bahu akan jatuh so tak cantik, nasib laa hakak jumpa yang sesuai dengan hakak sebab hakak nie tinggi sepasal pastu tangan pulak panjang, banyak kali hakak amik pastu tukaq last sekali hakak p tunjuk terus dekat lecturer yang bertugas tu, dia kata "okey elok dah yang nie" Lega hakak.. Hahahaha.. Ceyy masa tu semua semangat nak p bergambaq dekat pantai laa pokok twilight (nak tau pokok twilight tu kat mana pm tepi.. Haha) laa last-last semua tak jadi sebab hujan.. Kahkahkah.. Sedih.. 


Maka nie je lahh gambaq pre-convo hakak ! Sedihhhhh woooooo ~ T_T

Masa kami tengah raptai, budak-budak kos lain dah konvo dah.. Kos (IT) kami esok harinyaa.. Hihi.. So ada laa terjumpa geng-geng yang konvo hari tuu.. Tahniah lerr awok-awokk ! Hihi..



Sebab boleh bergambar dengan mereka ini adalah sebab nie adalah sebahagian ahli SPRK (Sketeriat Pilihan Raya Kampus)  Hakak masa dekat poli rajin join macam-macam.. Masok universiti jadi malas.. Kah!


Ini Aqmal, suka panggil kite Kak Billa.. Haaa lain dari yang lain tau.. Sebab tu hakak ingat adik sorang nihh.. Kikikiki..





Tamat untuk hari ini.....

4 OGOS 2015

Maka... hari yang dinantikan oleh kami semua telah tibaaaaaa.. Hihi.. Harini semua bersemangat plus dengan ketaq perut sebab nak kena naik atas pentas. Masa raptai semalam tak semua orang kena buat.. Buat laa tetiba terjatuh tergolek apa pun tarakkk ! Hahahaha.. Semua member hakak dah cun melecun dengan jubah konvo wauuu.. Hihihi.. Kami pun berjalan pegi Dewan Kuliah Utama (DKU) sebab semua pelajar kena berkumpul dekat situ dulu sebelum bergerak ke Dewan Besar.. Acara selfie welfie candid semuanya lahhh bermula.... Hahahahaha.. Hakak memang suka bergambar sebab bagi hakak tu kenangan yang kita ada, setiap gambar tu ada situasi masing-masing, cerita tersendiri yang kita boleh kenang. :) 

Situasi di luar dewan....


Team projek hakak ! Farahin and Farah




Biasa laa, kami memang tak reti dok senyap, jadi laa gambaq lagu nih ! Hahaha..




Welfieee.. Sejenis Alia yang suka menempek bila nampak camera ! Hahahaha


Me Myself ! :D

Situasi di dalam DKU....











Haaaa nie lah hasilnya bila pelajar sampai awal lepas tu depa mula lambat pulak kan.. Hahahaha.. Ada banyak lagi gambo tapi hakak share hat nie ja laa.. Hahahahaha.. Kad oren tu semua wajib bawak, kalau takde takleh masok dewan.. Hahhaha.. Sebab kad tu akan di scan dan nama kita akan keluar dekat skrin besor masa kita naik pentas dalam dewan tu nanti.. Hiks ! (masa tengah taip nih tetiba lagu Politeknik Malaysia keluaq.. hakak play random je nih.. hahahahahahaha)

Lepas dah dengaq taklimat sikit kami pun bergerak ke dewan besar.. Bergambaq habis-habisan lerr sebab dalam dewan besar tak boleh bawak masok hp.. Hakak nie jujur, so hakak pun tak bawak, suruh mak hakak pegang.. Hahahahaha.. Baik tak hakak? :P










Masa tengah beratur nak masuk dewan besar pun menyempat tau ! Hahahhaa.. Bukan kami je.. Bebudak lain pun sama.. Bebudak laki pun ramai je dok bergambaq kat belakang tuu haaa.. Hahahaha.. :P


Dimana ada camera disitu ada kami.. Hahahaha :D


Nie video perarakan masuk kami dalam dewan.. Haaaaa.. Muka sapa hat ada termasuk tu untunglah.. Hihihi.. Tapi muka kami 10 orang wajib lah ada sebab Mama Shima yang amik video nihhh.. Thanks Mak Cik.. Ada jugak kenangan kami nak tengok balik! :DD

Lepas dah selesai dekat dalam kami keluaq jaaa penuh laaa parents dok cari anak masing-masing.. Kalau mata dok tengok tempat lain tu abaikan laa noo sebab camera banyak sangat ! Hahahaha hakak fefeling retis gituuuu.. Kahkahkah! Belek-belek lerr kot-kot hampa ada ter #photoboom ka kat belakang tuu.. Hahahaha..


Cap Ibu dan Anak :D 









Officially Graduate Diploma In Information Technology (Programming)


 Si Raja bersama dayang-dayangnya xD

We believe we can fly ~~~

Haaaa pelik kan sebab sorang budak laki kat situ.. Hahahaha.. Dia je rajin nak mai konvo.. Classmate laki yang lain semua malas nak mai.. Hahahaha.. Lawak betoi depa nih.. Kesian si Din sorang-sorang maka kami pun ajaklah dia bergambaq sekali.. Kenangan.. :D Lepas dah bergambaq dengan kawan-kawan depan dewan hakak p jumpa adik-adik kesayangan nie pulak. Depa siap pesan dah semalam "keluar dewan terus datang sini (booth) tau, nak bergambar." Hihihi.. Si kembar Athirah...  Athirah Sahami dan Athirah Ismail.


Cik Tyrah Sahami kite nie bussiness woman tau.. Dia ade butik.. :) Pegi laa melawat ig dia : @tyranuunaonlineshop


Cik Huda nie siap bagi hadiah lagi.. Hehehe.. Tak lama lagi nak jadi isteri orang dah adik comey sorang nih..


Dan last sekali Cik Hanna.... Hehehehe.. Nak pegang bunga dua-dua katanya.. :D

Tahun nie korang pulak berkonvo... TAHNIAHHH ! xD


And last sekali mesti gambar dengan Abah n Ummi ! Masa nie adik dengan abang tak dapat mai so bergambar bertiga je lahh.. Huhu.. Thank you ! :*
InshaAllah lepas nie degree pulak.. Wish me luck gaisss.. 
Doakan yang baik-baik.. Aamiin.. ♥


T-H-E E-N-D

Dan..... Tamatlah cerita konvokesyen hakak nie... Selesai je majlis konvo tu pakat teriak balik kami semua sebab dah nak kena berpisah balik.. 3 hari tak cukup.. Nak jumpa selalu memang tak dapat lah.. Semua jauh-jauh.. Yang dekat pun susah nak jumpa nie pulak yang jauh.. Tapi walaupun jauh hampa semua tetap dekat dalam hati aku ! Cia ciaa ciaaa.. Hahahaha.. Tak pernah Tak sayang.... Sayang Semuanyaaaaaa ♥

Jumpa lagi dalam post seterusnyaaaaa.. babaii !

Thanks for reading, Assalammualaikum..

XOXO, 
MissY ♥