Posts

Showing posts from 2016

Inspiration ❤

Assalammualaikum..

Macam biasa laa, bila ada cerita yang agak menarik untuk dikongsi aku akan tulis dekat sini. Bukan nak suruh orang baca pun tapi untuk diri sendiri je sebenarnya. Hehehe.. So, semalam aku ditugaskan untuk interview seorang personaliti UTHM untuk dijadikan lukisan potret projek asas grafik aku untuk semester nie. Aku dengan 2 orang lagi ahli kumpulan aku, Farah dengan Hanim. Antara banyak-banyak benda yang diceritakan tu aku tertarik bila Dr cakap dia suka menulis dan dia ada blog. Dalam hati aku "wah boleh tahan Dr nie." Blog tu dia cakap dia aktif masa zaman belajar tapi aku tengok tadi ada laa jugak dia post tahun nie. So masih boleh diaanggap dia aktif. Yang buat aku tertarik sebab aku pun suka menulis dan memang ada blog. Memang banyak buku yang dia terbitkan. Memang wow lah Dr nie aku cakap dalam hati aku. Dan memang betullah apa yang dia cakap, blog nie kita sebenarnya suka-suka je nak tulis, sebab masa kita rasa down kita boleh baca balik apa yang k…

Bingkisan Hati ❤

Dikala kau merasa tidak mampu untuk tersenyum, kenanglah kembali saat-saat yang paling bahagia dalam hidupmu. Dan percayalah disebalik setiap titisan airmata kau itu akan ada sinar cahaya di masa hadapan. In Shaa Allah. Dikala hati kau tidak mampu untuk menerima segala ujian buat dirimu, percayalah bahawa Tuhan itu tidak akan menguji kepada mereka yang tidak mampu untuk mengharunginya. Dan yakinlah bahawa ujian itu adalah untuk membuatkan kau lebih kuat dan tabah dalam hidup.

New Semester Begin

Assalammualaikum..

4/9 haritu dah bermula semester baru kami semua. Harini baru berkesempatan nak tulis blog. Hehe.. Sibuk kemas barang-barang, settle kan daftar kursus, dan tidoq. Hahahaha. Tidoq tu penting tau. Letih perjalanan jauh datang Johor nih. Lepas tu pulak kelas aku untuk semester nie semua full. Maksud full dekat sini ialah dari pagi sampai ke petang. Hari Isnin pulak aku ada kelas malam sebab kelas siang dah penuh so depa buka satu kelas untuk kami. Malam sebab tak nak clash dengan jadual lain. Pening tau nak susun jadual kelas nih. Nie dah habis baik aku susun dapat macam nie. Hari Khamis ada satu kelas je. Pagi. So kalau nak balik kampung ke nak ke mana-mana ke, petang tu dah boleh gerak. Hehe..

So aku harap takda perubahan jadual dah. Walaupun full kena redha jugak lah. Hahah.. Apa boleh buat? Pelajar kan, ikut je, belajar je sampai habis. Hmmm.. Pasrah betoi ayat aku. Hahahaha.. Apa pun sem nie aku harap aku boleh maintain pointer. Tapi serius ketaq sikit dengan saubj…

Sebab Perempuan Tawar Hati Dengan Lelaki

Assalammualaikum..
Aku yakin mesti ramai perempuan yang pernah merasa tawar hati dengan lelaki. Sama ada mereka masih single atau sudah berjumpa dengan yang lebih baik. Aku terbaca pasal topik tawar hati nie dan aku pun terasa nak share dekat blog aku. Untuk bacaan aku di masa hadapan apabila tiba-tiba aku patah hati aku boleh baca dan kuat balik. Siapa tahuuuuu? Hahahaha..
Semua yang aku tulis nie berdasarkan apa yang aku baca dan yang aku tambah-tambah sendiri ikut pengalaman dan komen aku sendiri mengenai topik nie. Situasi setiap orang berbeza. Jangan salah faham pulak dengan apa yang aku tulis.
Kebanyakkan perempuan nie kalau dia dah sayang, dia akan sayang seorang je. Hampa jangan laa nak tuduh dia ada orang lain ke apa. Penting untuk kau percaya pasangan kau. Kalau dah jumpa yang betul-betul setia dengan kau janganlah nak cari lain. Aku nasihat nie. Bila dia dah tawar hati, memang dia akan tinggalkan kau terus.
Kau jangan nak cakap dia kejam ke apa sebab dia dah lama bersabar,…

Tips Penjagaan Wajah Wanita Korea

Assalammualaikum !  Actually aku terbaca tips nie dekat facebook, aku takut hilang tenggelam dengan post-post lain, so aku decide nak tulis dekat blog nie. Senang nak baca balik nanti. Hehehe. Bagus tips-tips nie semua and sebenarnya nie benda basic je nak jaga kulit wajah kita. Aku pun dah pernah share entry yang lepas-lepas tentang tips penjagaan muka. Kalau rajin carilah ye. 
Tips #1 Memakai Toner
Sebaik sahaja selesai mandi, anda harus memakai toner dalam masa 10 saat sebaik sahaja keluar dari bilik mandi. Ini kerana, lebih lama anda tangguh, kulit anda akan terdorong untuk menjadi lebih kering. Untuk memudahkan, anda boleh menyimpan toner di dalam bilik mandi. 
Toner sebenarnya juga berfungsi untuk menutup kembali liang pori yang terbuka, anda juga boleh menyapu krim pelembab secepat mungkin. 
Tips #2 Memakai Mask Muka
Untuk mendapat hasil yang berkesan, wanita korea membawa kepingan mask bersama mereka ke gim ataupun spa. Sebaik sahaja pori muka terbuka oleh kerana wap panas di s…

J.O.D.O.H ♥

Assalammualaikum..

Pernah tak kita terfikir pasal jodoh? Tipu kalau ada yang kata tak pernah. Bagi aku, bila dah sampai umur 20-an nie memang kebanyakan orang akan fikir soal jodoh. Sekarang bukan masa untuk bermain cinta monyet lagi dah. Semua mesti nak cari yang tepat untuk dijadikan pasangan hidup. Bukan lagi masa nak putus dan buat perangai macam budak-budak sekolah.

Sama laa jugak macam aku. Walaupun kadang-kadang aku rasa aku seronok sorang-sorang tapi lepas aku tengok sorang-sorang kawan aku bertunang, kahwin, and ada anak aku pun rasa kesunyian jugak. Kadang-kadang tengok orang lain pun ada jugak timbul rasa iri hati. Tapi aku tak terburu-buru nak cari pasangan hidup sebab aku percaya pada jodoh Allah. Memanglah kadang-kadang kita akan rasa sunyi tapi kalau Allah belum izinkan kita untuk bertemu dengan yang tepat, apa yang kita boleh buat kan? Kita hanya mampu berdoa je supaya ditemukan dengan orang yang betul-betul ikhlas dengan kita. Inshaallah. Sebab Allah dah tentukan jodo…

#THROWBACK - My 23rd Birthday Surprise ! (20 April 2016)

Image
Assalammualaikum.. 
Hello everyone. Have a nice day ! Well, macam biasa lah. Post throwback sebab tak sempat nak update entry on time. Hihi.. Salah satu azam 2016 aku ialah nak update entry blog sebanyak mungkin, tapi tak tercapai jugak.. Hahahaha.. 
Okay seperti biasa, setiap tahun aku dapat surprise celebration from my friends. Cuma kali nie sambut dekat UTHM dan dengan kawan-kawan baru. Tak baru jugak laa sebab depa pun dari PSMZA jugak cuma berlainan kelas je dulu tapi still kenal. Hihi.. Kakdeq dengan Farah je yang still ada untuk kenakan aku tahun nie. Hahaha..
Malam tu aku dah get ready nak tidur awal alasan mengantuk padahal aku takmau depa kenakan aku. Serik wooo asyik kena ja setiap kali birthday. Haha.. Cuma kali nie tak teruk laa sebab duduk dalam asrama. Cuba kalau duduk dalam rumah sewa mesti teruk dah aku kena dengan depa nih. Hahaha.. Kakdeq awal lagi dah cakap "Alaa Liaaa awalnya nak tido." Hahahaha.. awal tak awal, yang aku tau tepat pukul 12 nanti wajib a…

#THROWBACK - Konvokesyen-12 PSMZA 2015

Image
Assalammualaikum.... !  Haiiii ! Lama betoi tak terjah bloh hakak nih. Hahaha. Hakak tengah menikmati cuti semester nih 2 bulan lebih. Mereput ler hakak dekat rumah nie haa plus dok tambah berat badan.. Kikiki.. So mai kita bercerita. 
Memandangkan adik-adik hakak dekat politeknik (PSMZA) tu nak konvo esok, hakak baru teringat hakak takde tulis entry pasal konvokesyen hakak tahun lepas yang bertarikh 4 Ogos 2015 ! Haahaha.. Setelah setahun baru nak publish.. So jangan ikut perangai tangguh-tangguh hakak nie yee adik-adik..  Tak baik untuk masa depan.. Hahahaha..Okey jom baca cerita hakak.. Hakak tengah layan lagu hindustan nih.. Menari-nari sambil menaip nih.. Hahahahahaha..
2 OGOS 2015

Hakak bertolak pagi dari Kulim and sampai Dungun malam dalam pukul 8 lebih macam tu. Sepanjang perjalanan tu perasaan teruja hakak memang tak boleh nak simpan. Tahap rindu apa pun taktau lah.. Masuk je pekan Dungun lagi bersemangat biarpun jauh perjalanan. Sikit pun tak rasa letih.. Serius nie kami h…