Posts

Showing posts from March, 2015

Resipi : Kek Coklat Moist

Image
Asslammualaikum ! Haiii... :D

Resipi hari nie ialah Kek Coklat Moist... yummy ! xP*ini kukus punya okey ! hee...*
Aku kan hantu chocolate ! Suka sangat makan kek coklat nie.. So, belajar laa buat nie from my mom.. dia cakap nanti nak makan boleh buat sendiri.. Alhamdulillah, masa first time try buat menjadi.. laku.. cepat habis, bukak bekas nak makan je tengok dah habis ! Hahahaha...

Okey jom kita tengok cara nak buat kek coklat nie... xD


Bahan A :
1 ketul butter 250gm
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
1 cawan susu cair
1 sudu besar nescafe
1/2 cawan susu manis

Bahan B :
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

Bahan C :
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder (diayak bersama)
1/2 sudu kecil soda bicarbonate

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan A dalam periuk atas api sederhana. Kacau sampai cair sehingga semuanya sebati *tak berketul-ketul* . Biarkan suam.

suam/sejukkan adunan
2. Pukul telur dengan esen vanilla sampai kembang. Masukkan dalam adunan bahan A tadi.. *pastika…

Hobi

Image
Assalammualaikum ! Haiii lagi... :D

Macam biasa.. aku still tak boleh nak tidur awal macam orang lain yang pukul 10 malam da tutup lampu segala bagai. so, aku nak bercerita pasal hobi lahhh ! Hihiii...

Semua orang mesti ada hobi masing-masing kan? Tipu laa kalau tak dak ! Menyanyi tu pun hobi apa... sapa tak pernah menyanyi dekat sini sila angkat tangan.. tak kan tak pernah... sedangkan semua orang pun tau lagu Negaraku.. kira pernah menyanyi laa kan? tak kan tak pernah menyanyi lagu Negaraku? nak kena buang negara nie.. hahaha... *ntah apa benda lah yang aku merapu nie.. -.-*

Okey, tapi aku bukan nak bercakap pasal menyanyi hari nie.. tapi memang menyanyi tu salah satu hobi aku jugak ! *suara pun macam katak tercekik lalat je! hahaha* tapi aku ada lagi satu hobi iaitu baca novel ! hahaha... yang mana kenal aku tau laa macam mana aku kalau jumpa novel, rasa macam nak beli je semua novel yang ada kalau pegi kedai buku.. jejak kaki dekat kedai buku je, tempat pertama aku serbu adalah ra…

DIA

Image
Assalammualaikum ....

Aku coretkan ini khas buat si DIA ~ :)

DIA yang selalu ada dikala ku berduka..
DIA yang selalu ada membuat ku kembali tertawa semula..
DIA yang selalu ada dan memahami segala apa yang ku rasa..
DIA yang selalu ada untuk mendengar semua luahan hati ku..
DIA yang selalu ada dan setia bersama ku dari dulu hingga ke saat ini..
DIA yang selalu ada dan tahu saat aku perlukan seseorang untuk melepaskan segala lelahku..
DIA yang selalu ada untuk memberi semangat dikala aku terjatuh..
DIA yang selalu ada dan memberi nasihat dikala aku memerlukannya..
DIA yang selalu ada dan sanggup melayan kerenah diriku dengan penuh sabar dan gelak tawa..
DIA yang selalu ada untuk menghiburkan hatiku dengan lawak jenakanya..
DIA yang selalu ada disaat aku memerlukan seseorang..
DIA yang selalu ada dikala ku kesedihan seolah-olah tahu akan keadaan diriku yang sedang dilanda masalah..

Segalanya hanyalah DIA..
Terima Kasih buat segalanya..
DIA lah yang teristimewa buat diri ini..

"Doa i…

Tips : Melupakan Ex-Lover

Image
Asslammualaikum ! Haiiii.... xD


Alaaa... kenapa sedih-sedih tu?
Baru break?
Alahhh chill okay !
Tak mati pun kalau takde BF/GF nie..

So, hari nie aku nak kongsi tips untuk korang lupakan EX korang tu supaya korang tak sedih-sedih lagi ! ;)

Tips ini untuk orang yang dah bersedia melakukan perubahan yang besar dan drastik.
Dah ready nak baca? Let's go ! xD

1. First sekali, DELETE nombor telefon dia. Semua yang korang ada. *dah baca? delete sekarang ! hihii..*

2. REMOVE atau BLOCK facebook account dia sekarang ! WHATSAPP dengan WECHAT sekali okey? UNFOLLOW INSTAGRAM dia sekali ! *nie kena betul-betul serius nak lupakan dia baru boleh buat..*:P

3. Berhenti tengok blog dia, wall dia, pages dia, depan rumah dia, jalan dia, tempat lepak dia, HENTIKAN semua okey !

4. Berhenti bertanya tentang diri dia. Nie asal jumpa kawan dia je,"eh, dia apa khabar? dah ada orang baru ke?" No way ! Stop it okay..

5. Delete email dia, mesej-mesej lama dia, atau cara-cara berhubung dengannya.

6…

Keistimewaan Air Limau

Image
Assalammualaikum ! Helooooo... xD
Hari nie aku nak kongsi petua nak turunkan berat badan ! Mungkin laa boleh turun.. *tapi korang jangan berharap sangat ! hihii..*

Apa pun jangan gelabah, let's try this ! :D

Tahu tak air limau nipis yang korang minum tu boleh turunkan berat badan korang? Tak tahu? Ni laa nak bagitahu ni.. hihiii..


Cara-cara :

1. Sediakan 2 biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari.
2. Perahkan airnya ke dalam gelas berisi air sejuk.
3. Masukkan dalam peti sejuk.
4. Boleh dijadikan air minuman setiap hari selepas makan tengahari dan makan malam.

Cara nie boleh diikuti dengan senaman ringan. Amalkan meminumnya selama sebulan. Berat badan akan beransur turun. InsyaAllah. xD


P/S : actually aku pun tau pasal nie, and aku try guna pati jus limau dekat dapur yang mak aku guna untuk masak ! Hahaha.. masam sangat tapi sedap ! tapi aku tak minum hari-hari selama sebulan.. so, aku tak sure boleh turun berat badan atau tak ! hihihi :P why not korang try sendiri. xP

info …