Thursday, November 26, 2015

Scammer kononnya dari MAXIS

Assalammualaikum

hari nie takda apa nak cerita pun cuma nak share benda nie. baru je jadi dekat aku tadi. so hati-hati k ;)

Aku dapat call dari nombor nie tadi.. 01125269904
kononnya call dari maxis center cakap simcard aku menang RM5000, *siap cakap takniah untuk aku dan family lagi.. kahkahkah* aku dah agak dah menipu. dia tanya ada pakai ATM card tak? aku jawab ada, dia tanya bank mana, then dia tanya berapa lama masa untuk aku amik dari rumah nak ke bank, dari situ aku dah syak dia menipu.. dia cakap lagi aku tak payah bagi nombor akaun dekat dia, tak payah bagi pin nombor apa pun, dia mintak aku p dekat bank tu pastu dia akan call balik nak bagitau proses nak keluarkan duit tu. aku tanya dia balik "ini betul ke ni?" dia cakap betul ini bukan menipu, ini Haji Syamsuri dari maxis center bla bla bla *suka hati dia ja petik nama orang* hahahaha.. bongok! aku pun menipu balik cakap sejam nak pegi bank.. dia cakap okey lagi sejam dia call balik.. then aku call abang aku, abang aku suruh call maxis center balik tanya. aku p call maxis center then aku tanya, dia cakap itu memang MENIPU, lepas nie kalau nombor tu call lagi tak payah jawab. dia cakap nasib aku call tanya maxis center dulu kalau tak habih duit aku dalam akaun. pastu lepas sejam dia call balik, memang aku tak jawab lah cita dia.. kahkahkah.. call lah sampai mereput.. 

okey, just sharing.. hati-hati k jangan sampai tertipu.

Yang Benar,

Saturday, October 10, 2015

One Litre Of Tears

Assalammualaikum..
Sebenarnya tadi aku tengah belek-belek music video dekat laptop aku nih. Tiba-tiba terjumpa movie "One Litre Of Tears". Cerita nie aku dah tengok online sebelum nie, tak ingat langsung bila dan macam mana cerita nie boleh ada dalam laptop aku. Hahaha.. dulu laptop aku nie memang kadang-kadang member aku main ikot suka je, mungkin masa copy video pape termasuk sekali kot. Aku langsung tak ingat. Tak tau langsung ada cerita nie dalam laptop. Kalau tau takde susah-susah aku nak gagah p tengok online. Hahaha.. *nampak sangat jenis tak belek fail-fail dalam laptop nie kan.. nampak sangat laptop aku nie semak kan? Hahahaha.. well.. that's normal for girls ! :P*


Okey so jom kita buat review pasal cerita nie. Best, tapi serius sedih ! Tengok tajuk pun dah tau sedih. Huhu.. Tadi alang-alang dah aku terjumpa,aku tengok lagi sekali, guess what.. berderai lagi airmata aku. Hahahaha.. Setiap part aku menangis ! Seriuss.. tambah pulak aku nie jenis cepat tersentuh, sensitif, lembut hati. Cerita nie dari Jepun. Based on true story okay, mana tak sedih? Berdasarkan buku diari yang Aya nie tulis selama dia sakit. Depa buat novel then terus keluar cerita nie. Actually yang aku tengok adalah full movie, tapi sebenarnya cerita nie dari drama bersiri. Ada je aku jumpa dekat youtube versi Korea. Tapi yang ori Jepun punya lah. Okey jom kita tengok sinopsis cerita nie sebelum aku bagi pendapat aku. 

Tapi sebelum aku teruskan dengan sinopsis movie nie aku nak terangkan sikit tentang penyakit "Spinocellar Degeneration Disease" atau lebih dengan "Ataxia" nie. Penyakit nie famous sebab dia incurable, so when you get infected, you can't perfectly back healthy. Penyakit "Ataxia" nie mengakibatkan pengidapnya lama-kelamaan tidak dapat bergerak, bercakap, menulis dan makan seperti orang normal. *kalau nak tau lebih lanjut boleh check dengan Pak Cik Google ye.. hihi*. Tak dapat bayangkan macam mana rasanya kalau kita ada penyakit nie kan? Hmm...

Cerita ini bermula semasa Aya yang berusia 15 tahun pergi menjawab exam, dia lewat untuk menjawab exam dia sebab dia tertidur dalam bas. Dia lari kemudian terjatuh dan berdarah then terjumpa dengan Haruto Asou. Asou adalah kawan sekelas Aya yang pendiam. Disebabkan dia terlewat, Asou tumpangkan Aya dengan basikal dia untuk sama-sama pergi menjawab exam. Keadaan Aya semakin buruk selepas dia terjatuh sekali lagi di hadapan rumah mereka. Ibunya bawa Aya ke hospital untuk check up dan ceritakan semua yang terjadi dekat Aya kepada doktor. Lepas beberapa hari, doktor memberitahu ibunya tentang penyakit yang dialami Aya dan apa yang bakal dihadapi olehnya selepas ini. Ibunya minta supaya doktor merahsiakan dahulu penyakit ini dari Aya supaya dia dapat menjalani kehidupan yang normal sebelum dapat tahu tentang penyakit yang dialami dirinya. Tetapi Aya adalah seorang gadis yang bijak, hari demi hari dia sedar keadaan dirinya bertambah buruk dan dia tahu ada penyakit yang sedang dia alami. Tetapi dia tidak mahu ibu bapanya tahu bahawa dia sudah tahu yang dirinya mempunyai penyakit. Selepas pertandingan koir, mereka ke hospital dan doktor itu memberitahu Aya tentang keadaan dirinya. Aya sangat terkejut dengan berita ini kerana dia tahu selepas ini dia tidak lagi akan menjadi seorang gadis yang normal seperti orang lain tetapi dia tetap berlagak kuat, tersenyum dan gembira di hadapan keluarga dan juga rakan-rakannya.

Panjang jugak nak cerita so aku pendekkan sikit okey? Nak tahu lebih boleh tengok sendiri cerita nie. :) Kat sini memang banyak part aku menangis. Boleh dikatakan tak henti-henti airmata keluar, lepas lap, dok sat keluar lagi. Kahkahkah.. okey sambung....

Semakin lama, keadaan Aya semakin teruk. Jadi dia ditukarkan ke sekolah orang kurang upaya supaya dia tidak menggangu pelajaran rakan-rakannya yang lain (sebab dia lambat menulis, dan meraka harus memperlahankan pembelajaran). Selama dia sakit, hanya Asou yang rapat dan terus memberi semangat kepadanya. Dekat sekolah tu Aya berjumpa dengan orang yang sama nasib dengannya. Dia belajar sampai grad dekat sekolah tu. Lepas dia grad, dia terus kena tinggal di hospital dan keadan dia bertambah buruk hari demi hari. *part nie memang sedih.. dia dah takmau jumpa dengan Asou, macam-macam lagi.. huhu..* Aya tak dapat bercakap dan hanya mampu menunjukkan huruf demi huruf diatas board untuk bercakap dengan orang lain. Selepas 5 tahun, Aya meninggal dunia pada usia 25 tahun pada tahun 1988. Dia menderita dengan penyakitnya selama 10 tahun. Dia tetap kuat dan bertahan selama itu. Dia bukan saja memotivasikan dirinya sendiri tetapi juga orang lain yang membaca diarinya. Diarinya terjual sebanyak 18 000 000 copies. Selama Aya bertahan dengan penyakit itu moto hidupnya hanya satu iaitu untuk "terus hidup". *sedih.. nangis lagi* Asou pulak menjadi seorang doktor dan merawat seorang pesakit yang mengalami penyakit yang sama seperti Aya. Dan dia masih lagi tidak dapat melupakan Aya. *aku faham apa yang dia rasa.. ngee*.
The End

Moral of the story :
Keep fighting until the end of your life.
Don't ever looked down of other people.
If you felt down, always remember there are many other people who are worse than you.
Don't give up even if you have incurable disease.

*itu moral yang aku dapat, banyak lagi moral yang ada so boleh tengok dan fikir sendiri.. hihi*

Pendapat aku pulak, cerita nie best dan memang patut ditayangkan untuk orang lain tahu tentang kehidupan orang-orang yang mengalami penyakit sebegini. Sebab banyak penyakit dekat dunia nie kita dengar kan tapi kita tak pernah tahu derita orang yang menanggung sakit tu kan? Lepas kita tahu, kita akan rasa lebih bersyukur dan menghargai diri sendiri. Serius aku rasa macam tu. Tapi kita tak tahu apa akan jadi esok, lusa, tulat? Mungkin kita pun boleh dapat penyakit. So sedikit sebanyak kita dah boleh bersedia untuk jadi lebih kuat.

Lagi, aku tertarik dengan Asou Kun nie. Haha.. Sebabnya mana nak dapat lelaki macam tu? Even dia tahu keadaan Aya yang akan menjadi cacat, dia masih lagi nak berkawan dan sanggup ada dengan dia. *terharu okay* Part dia nangis aku pun nangis sekali ! Huhu.. macam tajuk cerita nie lah "One Litre Of Tears", airmata aku pun 1 liter keluar.. hahaha.. atau lebih.. >.< 

Btw, sorry sebab ada campuran malay-english dalam tu. Aku taip buat ayat sendiri nie. Penat fikir tau. Hahaha.. dah macam buat karangan sekolah dah rasa sebab macam formal sangat. Hahaha.. Okey lah takat nie dulu aku buat review untuk cerita nie. Kalau aku rajin aku buatlah cerita lain pulak eh? Hahaha..

Thank You And Assalammualaikum,

 10 OCT 2015 | 12:03 AM

Friday, October 9, 2015

Philophobia

Assalammualaikum..
Haaaa, apa tu philophobia? Philophobia nie sejenis fobia yang bermaksud "perasaan takut untuk jatuh cinta". Kenapa tiba-tiba nak cerita pasal nie? Sebab aku sendiri ada rasa macam tu. Rasa takut, rasa macam buang masa, rasa macam dah susah nak percaya orang. Sampai tak tahu nak bezakan orang yang mana betul-betul ikhlas atau main-main. Seriousss talk ! 





Ada yang cakap nak meminang lah apa lah. Dia pikir benda nie main-main ke boleh cakap ikut suka hati? Macam nak bagi harapan palsu jaa. !@#$%^&*() >.< Bukan sorang dua yang cakap macam tu dekat aku. Lagi lah bertambah keraguan aku dekat LELAKI. Ye, bukan semua lelaki macam tu, tapi buat masa nie yang aku jumpa semua macam tu. Serius tak tipu. Sebab tu dok solo single alone lagi sampai sekarang. Orang yang tak tahu semua cakap ada orang nak tapi aku jual mahal. Bukan masalah jual mahal dekat sini, tapi tahap kepercayaan aku dah zero, plus nak cari balik rasa sayang dengan cinta tu susah lepas dah kecewa tahap gaban ! Tawar hati dah senang cakap.

So, lepas nie sape je yang nak kawan, yang betul-betul serius je aku layan. Means, kenal and jadi rapat. Sebab sekarang nie memang aku tengah dalam "silent mode". Tak contact sape pun. Handphone tu kalau sorok pun aku tak kisah, sebab memang jarang sangat belek dia. Hmm.. so lepas nie, aku akan pikirkan.. hahahahaa.. At least aku try jugak kan dari tak try langsung, terus tutup hati nie untuk orang lain. Ada jugak orang cakap, sebab orang lain, orang lain yang jadi mangsa. Bukan nak samakan, tapi I'm not ready yet ! Ntah laa, aku sendiri pun tak tau nak cakap macam mana. Susah nak explain hati kita nie dekat orang. Sebab tu aku diam je, dengar je apa orang nak cakap dekat aku. Sebab depa tak tau apa yang kita rasa. And kita nak explain pun rasa macam sia-sia.. kahkah.. so better diam je.

Lepas hampa baca nie mesti hampa fikir, "dia nie tengah patah hati ke apa?". Haa, ada kan? Kan? Jangan tipu dosaaa.. haha.. Well,kalau dulu memang ya aku tengah patah hati, tapi sekarang tidak lagi.. hahahaha.. *gelak bangga* sebab tu aku jadi malas nak layan lelaki, terlebih moved on pulak kan ! Kahkahkah.. tapi aku ramai je member lelaki. Aku harap member-member aku semua nie jadi lelaki yang baik-baik ye... Aamiin.. hihihi..

And... of course haters gonna hate forever.. *maybe*

for haters.. look at me ! I'm smiling ~ :)
terima kasih sebab mengajar aku untuk jadi lebih sabar dan ubah diri untuk jadi lebih baik.. *sikit kot* hahaha..

Okey tu aje lah yang aku boleh taip harini.. bertemankan radio disebelah nie.. haha..

Thanks for lend me your eyes ! Hihi..
Assalammualaikum..

Yang Benar,

 9 OCT 2015 | 01:38AM

Monday, June 29, 2015

Mencari Cinta Sejati ♥

Assalammualaikum...


Mencari Cinta Sejati ♥

1. Sayangi dia dengan hati, bukan dengan perasaan. Jika anda meletakkan sesuatu perhubungan berdasarkan perasaan, ianya akan gagalkerana perasaan sentiasa berubah dari masa ke semasa.

2. Sayangi dia seadanya. Di dunia terdapat hampir 6 billion manusia dengan 6 billion personaliti. Dia sememangnya seorang yang istimewa dan biarkan ianya kekal begitu. Jangan sesekali terfikir untuk mengubah apa-apa tentang dia kerana sekali anda mengubah, selamanya anda akan terus mengubah dirinya. Tentu anda masih ingat, anda terpikat padanya kerana dia adalah dia. Maka, tiada alasan untuk anda mengubah dia untuk menjadi seseorang yang lain.

3. Sayangi dia sepenuh hati. Sesungguhnya dia telah banyak bekorban untuk anda. Dengan kelebihan yang ada padanya, dia berpeluang untuk menjalin hubungan dengan seseorang yang lebih sempurna tapi demi cinta, dia telah memilih diri anda. Maka, jangan sesekali cuba untuk mempermain-mainkan keluhuran cintanya.

4. Hormati pendirian dan keputusan dia. Jangan anda merayu dan jangan mencipta alasan supaya dia menerima cinta anda kerana kelak, yang anda akan dapat darinya hanyalah cinta simpati dan bukannya cinta setulus hati.

5. Yakinkan diri anda akan keistimewaan dia. Dia adalah satu-satunya di dunia ini dan jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia kerana dia telahpun cukup sempurna semenjak anda mula terpikat padanya.

6. Percaya akan dirinya. Sentiasa bersangka baik padanya jika kita juga mahukan sebegitu darinya. Pastikan anda akan sentiasa meletakkan diri anda di tempatnya sebelum melakukan apa-apa. Jika anda sendiri tidak dapat menerimanya, apatah lagi dia.

7. Jangan berjanji menyayangi dia untuk selama-lamanya kerana selama-lamanya bagi anda mungkin akan berakhir keesokkan harinya, tapi berjanjilah untuk menyayangi dirinya seolah-olah setiap hari itu adalah hari yang terakhir untuk anda berdua.

8. BERCINTA dengannya adalah seperti memberi hati anda kepadanya untuk dilukai tapi kepercayaan itu penting. Percayalah kepadanya, nescaya dia akan melindunginya sepenuh jiwa dan raga.

9. Jangan sesekali meninggalkan dia tanpa sebarang alasan. Dia bukan hanya akan setakat menangis kecewa dan kemudiannya meneruskan hidup seperti biasa, ketahuilah bahawa jiwanya akan mati secara perlahan.

10. Jangan cepat berbangga dengan diri anda, memenangi hatinya bukanlah satu kejayaan yang mutlak tetapi anugerah itu hanya layak anda perolehi setelah anda berjaya menyayanginya sehingga ke akhir hayat. Ketahuilah, dia memilih anda adalah kerana dia percaya bahawa anda adalah seorang yang jujur dan akan menepati janji. Anda telah bersusah payah dan berusaha sedaya upaya untuk memenangi cintanya, maka dengan itu haruslah juga anda berusaha untuk terus menyintai dirinya dengan apa jua keadaan sekalipun.


 ♥  ♥  ♥  ♥

 ♥  ♥  ♥  ♥

Thursday, June 11, 2015

Birthday Surprise From Fazilah ! ♥

Assalammualaikum ! Hello..


Memandangkan aku tengah free nie, aku nak update sikit pasal birthday surprise yang Ila buat dekat aku sebelum dia balik Johor hari tu (8 June 2015). Ila nie bff aku. Kami da kenal lama sangat da. Dari tadika lagi dan alhamdulillah masih lagi berkawan baik sampai sekarang. Pernah sekali bergaduh teruk dengan dia tapi alhamdulillah kami sama-sama dapat atasi benda tu. Dan aku rasa tu lah first time aku bergaduh dengan dia.. Hihii.. Sebelum nie pun aku pernah buat entry pasal dia dengan Adriana. Kalau rajin cari lah balik yee post lelama tuuu.. Hehe..

Okey.. sebenarnya masa birthday aku hari tu (20 April) Ila da janji nak pegi celebrate awal sebab dia da nak kena balik Johor. Tapi masa tu pulak ada emergency yang tak dapat dielakkan. Maka aku pun ingat benda tu da tak valid da sebab dia da balik Johor. Hahaha.. Tup tup keluar hari tu dia sambut jugak. Haaaa.. tu yang terkejut tu sebab tak aspect dia nak buat macam tu. Keluar pun sebab nak teman dia beli tiket bas je. Pastu pegi merayau ke shopping mall, beli baju sama dedua kami. Hahaha.. Banyak da baju sama nie. *nanti kita pakai sesama ye.. kikiki*

Lepas tu pulak beli Big Apple, konon nak pegi cari cafe laa nak lepak, tapi.. nama ja orang sini.. cafe ape pun haram tak taw kat mana.. bhahahaaha.. Last sekali, pegi makan KFC je dekat Landmark. Sebelum tu masa dalam kereta Ila ada tanya aku..

Ila : alia hg tak makan cheese kan?
Me : yup.. tak lalu.. wekkk.. *haha*
Ila : kek yang hg makan hari tu nama apa? macam sedap ja
Me : kek kat mana? secret recipe?
Ila : haa.. aku teringin nak makan..
Me : oo.. yang tu indulgence..
Ila : indulgence... okay..

Maka perbualan pasal tu berhenti disitu.. yang bestnya Ila cakap masa tu kira da kantoi da dia nak beli dekat aku. Tapi da jenis aku nie slow, lurus.. lambat pick up pulak tu.. hahaha.. Langsung tak perasan yang dia ada niat lain tanya kek tu.. Kahkahkah.. *kalau orang nak tipu aku senang ja -.-* Tak terpikir langsung sebab dia cakap dia teringin nak makan, aku pun okey percaya 100% -_- hahahaha..

Lepas da sampai KFC da duduk semua, dia cakap "hampa makan dulu, aku nak beli kek sat". Aku dengan tak taw apa makan laa frenfries dulu. Lepas dia da beli kek, dia bukak kotak, aku tengok dekat kek tu ada tulis "HB Alia"! Hahaha.. tangan aku laju je cubit dia. Lepas tu dia cakap "Happy Birthday Alia, sorry tak dapat sambut dengan hg hari tu". Atototoo sweet pulak diaaaa.. hahaha.. nasib aku tak nangis. Aku tak kisah pun sambut ke tak janji dapat wish tanda ingat birthday aku tu pun da cukup. Da bersyukur da sebab kengkawan ingat. :')

Lepas tu mula laa sesi suap-menyuap haa.. kesian Firdaus (adik Ila) kena jadi photographer tak berbayar. Kikiki.. Lepas da abis makan kami pun balik rumah aku sebab si Ila nie nak makan roti jala mak aku buat. Memandangkan esok tu dia da nak balik, buat jugak laa bagi dia makan. Hihihi..

Okey.. tu je kot yang aku nak cerita pasal birthday surprise nie. Memang terkejut lah cita dia sebab memang tak jangka. Pandai depa adik-beradik noo. Senyap-senyap buat plan. Hihihi.. okey nak share gambar sikit. :)

 Muka sebelum kejadian.. Haha

 Welfie dulu sedaih sebelum balik..

 Muka aku tu takleh nak cover da tu.. terharu kata kauuu.. ahaha

 Peace sekali......

 Peace dua kaliiiii... hahaha....


Hirupan terakhir sebelum balik...

Haaaa... tu lahh cerita diaaa.. apa pun thank you sesangat best friend ! Sekali sekala hg balik kita keluar macam nie pun best jugak, lama tak jumpa, macam-macam cerita dok ada nak cerita kan. Hihi.. *tapi kami tak bergosip taw...hahahaha*

Thank you for reading ! xD
Yang Benar,

Wednesday, June 10, 2015

Thoughts: Where You Are


You are exactly where Allah wants you to be;


Every breath you breathe,
Every leap you take,
Every fall you fell,
Every single tear you drop.


Every giggle you laughed,
Every muscle you worn out,
Every soul you inspire and bewitched,
And every salty dim sum you squealed about.


With every bruise that left a scar,
Every heart you left a mark,
Every thought that passed by a spark,
And all the sweat you whined a lot,


Never question or doubt;
Cause, it's just all what He wants
Is for you to heed about.


- Shea Rasol -


Sincerely,

Saturday, May 23, 2015

Mata Panda??!!

Assalammualaikum !
Setelah sekian lama tak menaip dekat sini.. hari nie terpanggil pulak untuk menaip ! hahaha..
Memandangkan "panda eyes" aku yang semakin berleluasa nie dah ditegur, so aku terus terfikir nak buat entry pasal nie. Nampak tak tahap tak sedor diri tu? Sampai orang tegur baru nak sedaq ! Kahkahkah ! -.-'

First sekali aku nak share punca terjadinya "mata panda" nie, ataupun "lebam bawah mata", ataupun nama panjangnya "lingkaran gelap bawah mata".. haaa, selain tu, ada jugak orang menggelarnya sebagai "eyebags". Banyak nama suka hati lah nak guna mana satu pun kan? hahaha..

Punca Lingkaran Gelap Bawah Mata :

-Kurang tidur
-Sinar matahari
-Dehidrasi
-Terlalu banyak makeup
-Diet yang tidak seimbang
-Masalah kesihatan
-Ubat-ubatan
-Alkohol
-Merokok
-Penuaan

Itu hanya point penting. Kalau nak baca lebih lanjut boleh search sendiri ye.. haha.. jom sambung !

Petua / Tips Untuk Hilangkan Lingkaran Gelap Bawah Mata :

1. Amalkan minum air suam selalu

Pastikan anda jadikan amalan minum air suam setiap hari. Elakkan pengambilan ais. Untuk permulaan bagi anda yang kurang menggemari air putih, anda boleh cuba minum 4 gelas sehari, selang 2 jam satu gelas. Kemudian, gandakan 8 gelas setiap hari. Minum air suam boleh membantu dalam pembuangan toksik dan membantu untuk mengurangkan kandungan toksik kotor di bawah mata.


2. Timun dan Tomato sebagai eyemask

Hiriskan halus dan tekapkan di mata semalaman atau 30 minit. anda boleh memilih untuk menggunakan timun atau tomato kerana kedua ini membantu untuk mencerahkan serta memberi kesegaran mata anda yang lesu.

3. Tumbuhan hijau / warna hijau kehijauan

Akibat terlalu lama depan komputer, tv atau laptop juga cenderung untuk mendapat lingkaran gelap ini. Kalau dah kerja memang kena mengadap segala benda alah nie, macam mana? Penyelesaiannya adalah dengan melihat atau mengalihkan pemandangan anda pada sesuatu yang berkonsepkan kehijauna. Kenapa? Kerana oxygen dan ketenangan membantu mata anda berehat. Ambil masa rehat 10-15 minit sebelum kembali melakukan tugas anda. Amalkan setiap 30 minit mengadap komputer, tv, alihkan pandangan anda.

4. Tidur yang secukupnya

Apabila tidur cukup, bukan sahaja mata sihat, tubuh badan luaran dalaman semuanya akan sihat. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup selama 7-8 jam sehari.


5. Eye roller atau eye cream

Banyak cream mata jual di pasaran. Rujuk dengan pakar, belilah eye cream atau eye roller. Amalkan pakai setiap pagi petang dan juga selepas tidur. Jika anda perasan, kulit sekitar mata amat nipis, jadi ambil masa untuk merawatnya. SABAR :)


6. Uncang teh sebagai penyejuk mata

Jangan terus buang uncang teh tu, gunakan ia untuk penyejuk mata anda. Jangan guna uncang teh yang anda telah campurkan gula atau susu. Letak di bahagian mata selama 30 minit dan bilas dengan air suam.

7. Minyak almond

Minyak almond baik untuk melembutkan kulit wajah, bebas minyak dan mengurangkan liang-liang pori daripada tersumbat. Sapukan minyak almond pada bahagian lingkatan gelap di bawah mata setiap pagi dan malam. Urutnya dengan lembut. Anda boleh juga campurkan minyak almond dengan krim susu.

8. Zat besi, vitamin C dan asid folik

Makanan yang mengandungi 3 elemen di atas boleh membantu. Pada masa yang sama kurangkan pengambilan makanan bergaram, elakkan minum air berkafein, gula dan minuman beralkohol.


9. Perahan lemon

Perah lemon dalam cawan, kemudian sapu perahan itu perlahan-lahan di kawasan sekitar bawah mata. Sebaik-baiknya amalkan dua kali setiap hari untuk mendapat hasil yang memuaskan.

10. Kentang

Potong sebiji kentang dan hiris kepada beberapa kepingan nipis. Lepas tu lekapkan hirisan kentang tu pada sekeliling dan kedua-dua belah mata. Biarkan selama 10-20 minit lepas tu barulah dibilas dengan air bersih.

Good luck dan selamat mencuba ! :)

*info ini diambil dari blog-blog lain dan mr. Google :)*

Yang Benar,

Wednesday, April 22, 2015

Happy 22 Alia ♡

Assalammualaikum...
Hello, lama tak update dekat sini haa....
Busy sangattt ! hahaa xD *makan tido tengok tv*
Apa pun Happy 22 To Me ! hahaha... baru berkesempatan nak update hari nie.. besday da lepas 2 hari dah :P hahaha

First of alll, seperti yang sedia maklum umur aku dah meningkat ke 22 tahun 20 April hari tu... so, aku nak ucap terima kasih dekat semua yang sudi wish dekat aku dan semoga doa-doa kalian dikabulkan.. Aamiin ! hihihi ~

So..... tujuan aku update hari nie nak sebab share sikit wishes yang aku dapat dari kawan-kawan tersayang nie semua.. hahaha ! tapi tahun nie sedih sikit sebab tak meriah macam aku sambut dekat dungun 3 tahun dulu dengan kengkawan poli ! hihi.. yang best depa siap nak postpone time konvo nanti ! wahahaha ~ ini tidak adil ! asyik aku je kena buli ! -_- 
Btw, memang serius rindu sangat dekat semuaaa ! :(

Sebelum pape aku nak mintak maaf dulu dekat sesiapa yang aku tak terSCREENSHOT nie ! banyak tak termampu nak screenshot semua.. hihi.. tapi aku sangat hargai semua ucapan dan doa dari hampa semua ! expecially group 4sc1,4sc2 & 5sc1, 5sc2 , group family kulim , group ex-6U3 SKTAM ! jugak kengkawan yang private chat dekat FB, WECHAT, dan WHATSAPP ! xD

Okey antara wish yang sweet macam gula aku dapat adalahhhh ~
Nie wish dari IG ! ;)






Nie pulak dari kengkawan yang dengan gagah dan tekun edit gambaq pastu bagi wish panjang lebar dekat aku ! ahahaha ~ haaa... aku ikot urutan nih ! hahaha :P







haaa... panjang kan? terharu betoi bila baca ! hihihi ~
okey next ! kita tengok kengkawan dari WECHAT pulak ! hihihi ~

okey nabilah, memang aku gelak gila bila baca ayat dalam kurungan hg tu ~ hahaha.. Aamiin... ada rupa sikit ja macam Mark Adam tu pun da okey ! hahahaha :D

okey kat sini nak bagitahu sikit ! bentuk love dekat font tu adalah huruf "o" kecik yee ~ hahahaha.. 
macam bentuk teddy tu adalah "O" besar ! hihihihi.....


mama still setia dengan panggilan kajol tu ! hahaha ~ jangan terkejut konvo nanti i jadi kajol kat dalam dewan nanti :P



untuk yang nie aku just nak fokus dekat orang wish je, yang aku balas aku tak screenshot pun ! hihi ~
next....... kita pegi dekat WHATSAPP pulak ~ hihihi



haaa.. sebenarnya terkejut dapat wish dari kawan aku sorang nie ~ sebab da lama sangat tak jumpa ! last jumpa masa darjah 6 ! 10 tahun lepas ~ hihihi ~ afiqah salah sorang bestfriend aku masa sama-sama jadi pengawas sekolah dulu ~ ada rezeki kita jumpa okey.. inshaAllah.. rinduuu ~ :')


haa... hat nie boleh terSNAP sebab dia sorang ja yang suka-suka panggil aku nama tu ! kahkahkah ! *anda tahu anda siapa* kbai ~ :P

Okey.. sambung lagi wish-wish dari housemate tersayang dekat dungun dulu ! haaa.. jenoh baca ~ panjang lebaq ! hihihi ~ thankyou sayang ku semua ! :*


lepas qis cakap aku baru taw yang ma ngn kakdeq selalu bersemangat nak buli aku.... hahaha :P



kakdeq seperti biasa ada ja nama baru dia nak bagi dekat aku ! hahaha ~ setiap kali pasal music hg mesti ingat aku kan... hahaha :P



haaaa.... hat nie special sikit sebab iman sampai tukar status wasap dia *nampak tu kat bawah nama dia tuuuu* hahaha ~ so sweet iman ! rugilah lelaki yang taknak dekat iman ! auwwww :* nanti konvo iman dengar alia gelak puas-puas k ~ kalau perlu, rakam taw.. supaya boleh dengar bila rindu nanti.. alia tahu gelak alia tu merdu sangat ! hahahaha :P bunga nanti alia claim ! xD

okey last, kita tengok FB pulak ! tapi aku tak amik semua ! matilanakkk nak amik semua ! ahahaha :P

haaa... tq semua kengkawan yang wish tuuu ! terima kasih atas doa kalian.. kita hargai semuanyaaa haa.. cuma tak mampu nak amik semua tapi kita da balas satu per satu :P hihihi

nie kita tertarik nak amik sebab part berat badan tu menarik hati ini ! hahahaha ~ alia da naik berat da nie ~ tengah berusaha nak turun balik ! :P kikikiki ~


okey tu je yang mampu nak ditunjukkan ! xD
thankyou for all the wishes ! memandangkan aku da cukup umur 22 tahun, azam aku nak berubah ! nak buang sikit perangai budak-budak nih.. hahaha.. nak nampak matured sikit kononnyaaa.. doakan yang baik-baik yaaaa ! kikiki ~ :P

sampai sini saja laa aku merepek malam nie ~ thank you sudi membaca ! wakakaka ! :D
Assalammualaikum.. Good night ! :P

Yang Penat Menaip,