Posts

Showing posts from 2014

Oh My Pimples ! ♥

Image
Assalammualaikum !
Salam Jumaat ~
Hai adik-adik kakak-kakak yang cantikk ! Mesti ramai yang tak suka dengan jerawat kan? *sapa suka habaq mai..hehe* Orang tua-tua cakap tak boleh picit jerawat tu sebab tak nanti berparut. *lagipun sakit kot ! --* Lepas tu tak boleh buang sesuka hati sebab nanti berlubang lah apa lah kan. Sebenarnya, bangun tidur pagi tadi aku pun belek lah muka aku dekat cermin *memang rutin hari-hari :P* And tetiba....... no !! Pimples !! Jadi aku pun terus cari petua nak hilangkan pimples nie sebab taknak ada kesan parut dekat muka. Semua orang pun nak kulit yang bersih dan licin kan? So hari nie aku terasa nak kongsi beberapa tips atau petua nak hilangkan jerawat ! Hihihi.. Bolehlah kita sama-sama cuba kan? Hihihi..

Antara beberapa petua yang boleh dicuba. *cari laa yang senang dan barang tu senang nak dapat :)*

1. Rendam sehelai daun sirih di dalam segelas ir panas atau di dalam bekas yang sesuai. Tunggu hingga sejuk dan daun layu. Selawat Nabi sebanyak tiga kali …

Aku Rindu Sayang Kamu ♥

Image
Assalammualaikum !
Dah duduk dekat rumah keja nak update je kan. Hihihi.. Mentang-mentang dah tinggal zaman belajar banyak pulak masa terbuang kat rumah nie. *macam laa berkurun sangat "zaman belajar" tu.. hahaha.. baru diploma je kot ! hahaha*

Actually takde benda sangat pun nak bercerita. Cuma aku rindu saat-saat indah *kemain ayat* dekat Dungun dulu ! Hihihi.. Rindu semua dekat sana, rindu pantai, rindu poli, rindu kelas, rindu lecturer, rindu suasana bising-bising dekat bilik lecturer, kacau encik-encik dengan puan-puan kat sana sebab dorang sporting ! Layan je kerenah anak-anak didik dorang nie. Hihihi.. Paling aku rindu mestilah kawan-kawan aku yang tersayang. Beza kawan dekat poli dengan kawan dekat Kulim nie sebab poli aku jauh so aku berkawan dengan orang pelbagai negeri. Jadi bila dah balik negeri masing-masing mulalah rasa rindu tu. Kalau dekat Kulim mestilah kawan-kawan Kulim yang sekolah sekali semua sekali. Aku pun orang sini ja jadi tak dak masalah aku nak jum…

Setia Dan Taat Kepada Allah ♥

Image
Assalammualaikum
Selamat Malam

Diriwayatkan dariIbn'AbbasRA:

Sebaik sahajaakuberada di belakangRasulullah SAWdanbeliau berkata: "Wahaibudak, saya akanmengajar kamubeberapa perkataan:

1.Setiadan taat kepadaAllah(beribadat kepada-Nyasemata-mata), sentiasamengingatiNya, patuhi perintahNya. Diaakanmenyelamatkan kamudari segala bahayadanakan menjagakamudalamsemuaaspek kehidupan.

2.Setiadan taat kepadaAllah, nescaya Dia akandekat(di hadapanmu), iaituDiaakanbertindak balas kepada permintaankamu.

3.Jika kamu meminta, minta kepada Allah.

4.Jika kamumeminta pertolongan,mintalah pertolongan dari Allah.

5.Ketahuilah bahawajikasemuaorangbersama-samauntuk mendapat faedahmudengansesuatu, merekatidakakan dapatmemberi manfaat kepada kamudalamapa-apa kecualiapa yang telah ditetapkanAllah untukmu. Danjikamerekasemuabersama-samauntuk mencederakanmudengansesuatu, merekatidakakan dapatmembahayakankamudalamapa-apa kecualiapa yang telah ditetapkanAllah untukmu.

The pens have stopped writings [Divine (Allah&…

Kun Fayakun ♥

Image
Assalammualaikum..
Hari nie hujan tak berhenti dari pagi.. *tarik selimut sedap jugak kan..hehe*
Aku pun memulakan laa rutin harian aku, on lappy, on facebook ! Tu je kerja tetap selama menjadi penganggur seti nih. Kerja aku scroll, baca dan like. Tu je mampu buat sebab peshbuk nie da macam bosan je..ngeee.. Dalam masa tengah scroll tu aku ternampak wanita muslimah yang bertudung labuh dengan pakaian mereka. "Cantik!" Desis aku dalam hati. Terdetik dalam hati aku untuk berpakaian begitu. *Alhamdulillah..masih ada Iman di dalam diri* Bukanlah selama nie aku tak menutup aurat, tetapi kadang-kadang tidak menepati ciri-ciri menutup aurat dengan sempurna.

Ada jugak kawan-kawan yang tegur. *lelaki yang tegur bukan perempuan, kau rasa??* Alhamdulillah masih ada yang ingin menegur, tanda dia nak kita berubah jadi lebih baik daripada sekarang. Tapi dia menegur dalam nada nasihat dan aku pun mengaku sendiri cara aku berpakaian. Ye.. semua orang pernah buat silap dan tak ada yang terke…

BBQ Dip6S1 (25102014) ♥

Image
Assalamualaikum !
Jam menunjukkan pukul 1:30AM | 15 December 2014
Memandangkan aku belum mengantuk lagi so aku nak kongsi kisah BBQ kami sekelas dekat Dungun dulu. Kalau dulu aku pernah update BBQ masa kami semester 3 tapi kali nie last semester ! Untuk Terakhir Kali bak kata lagu Marsha ! Hihihi ~

Okey, seperti biasa kalau buat BBQ mesti wajib bakar ayam ! hihi ~ so, geng rumah sewa aku ditugaskan untuk perap ayam, jadi sekaligus tugas beli ayam, cuci, potong dan blablabla menjadi tugas kami. Untuk kawan-kawan yang lain pun dah dibahagikan tugas, ada yang goreng kentang, buat air, sediakan sosej untuk dibakar, dan untuk budak lelaki pulak, sediakan peralatan membakar aje lahh ~ hehehe.. bagus dorang nie semua.. dengar cakap ! hihihi..

Lepas dah settle semua kami semua pun gerak pergi ke tempat yang dijanjikan *tepi pantai tuuuu...hihihi* kami gerak dalam pukul 11 pagi *pukul 11 janji melayu budak laki cakap --* hehe.. biasalah perempuan kan. Bila dah sampai kami amik tempat hujung …

Tanam Anggur !

Image
Assalammualaikum !! Salam 1 Malaysia ~ hiksss

Wah lama jugak tak belek blog nih.. so harini kita habiskan satu hari upgrade blog nih.. hahaha.. tak laa secantik blog korang yang pro tuu tapi boleh laa.. aku dah bosan tengok design lama.. nampak semak.. kiki.. kali nie simple saja tapi PINK tetap wajib ada ! *gegirl sangat haa..* Hihihi..

So, dah dekat sebulan sejak aku balik Kulim dan menjadi penganggur setia kat sini. Alhamdulillah result final exam dah keluar 24 November 2014 haritu dan aku pun dah officially graduate diploma aku. Syukur sangat ! Setelah 3 tahun bertarung *macam terok sangat pulak bunyinya..haha* aku dapat habiskan jugak diploma nie. Even aku tak minat kos nie tapi aku gagahkan juga. Jujur aku cakap memang tak minat tapi Alhamdulillah semakin lama belajar semakin rasa beruntung sebab tak semua orang faham apa tu coding, apa tu HTML, JAVA, dan lain-lain. Terima kasih buat semua lecturer yang penat mengajar. Sekarang tunggu nak konvo aje lahh, inshaAllah bulan 9 tahun…

Balik Kampung !

Image
Wahhh... lama rasanya tak update blog nie.. bz laa sangatkan.. padahal line lembab gila dekat rumah sewa tu.. nie pun sebab balik rumah tu yang boleh update.. hihihi.. sebenarnya lari balik rumah sebab poli bukan tengah cuti pun sekarang nie.. haha.. balik untuk cari ketenangan bak kata orang.. stress dengan segala macam benda.. grrr... Alhamdulillah otak da clear sikit balik 3 hari nie.. hehe..
So kali nie alang-alang dah balik rumah aku nak share cerita-cerita pasal kat sini aje lahh... kali nie aku balik adik dengan sepupu aku ada dekat rumah.. terkejut jugak sampai pagi-pagi tu buka pintu bilik tengok ada dua orang manusia dalam bilik tengah tidoq.. hihihi.. *jangan marah*
Semalam kami p tengok wayang cerita Maze Runner.. serius best tapi macam debor sikit.. haha.. nak taw kenapa kena p tengok sendiri lahh.. tapi bapak best.. gempak gilaa.. hahahaha.. bagi aku lah tapi kalau orang yang suka jiwang-jiwang nie maybe dia tak minat sangat cerita macam nie.. hehehe.. tapi ending cer…

NM :)

Image
Salam 18 Ramadhan ! Hari nie 16/7/2014 da masuk 18 hari aku dengan kawan-kawan semua berpuasa di perantauan. *chewah ayat....kemain ! haha* Lagi seminggu je lagi nak balik beraya dekat kampung masing-masing. Tak sabar gilaaa..nak balik, nak shopping, nak jumpa semua orang ! aaaaaaahhhhhh ~ semua tu seminggu lagi okey, harap bersabar duhai hati :)

tak panjang entry kali nie..just nak hilangkan bosan terperuk dekat rumah hari nie sebab kelas hari nie semua batal..poli buat Gotong-Royong Perdana pulak hari nie...ngee -_- okey nak siap pegi poli pulak buat amal..kikiki :P babaii ~

Salam Kasih Sayang.


Result ?? Hari Guru ??

Image
hai semua ! actually tak boleh nak tidur sebenarnya. lately nie aku asyik tidur lewat ja. hmmm.. sebenarmya tak taw pun nak update apa. tapi dah alang-alang result exam dah keluar (150514), so aku update pasal result aje lah. 
okey, alang-alang hari nie dah 16 Mei, first of all aku nak ucap terima kasih banyak-banyak buat semua bekas guru-guru dari tadika sampai laa ke sekolah menengah yang telah mengajar dan memberi ilmu dekat aku selama nie. tanpa ilmu tu semua mungkin aku boleh jadi seorang yang kurang ilmu pengetahuan. tak lupa jugak dekat pensyarah PSMZA yang dah mengajar dari semester 1sampai lah ke semester 5 ini. bukan senang nak mengajar, apatah lagi subjek programming tambah pulak dapat student yang BLURR macam aku nie. hahaha ! tak lupa jugak buat umie and abah ! kalau tak dak depa tak mungkin aku boleh belajar sampai tahap diploma nih (: sesungguhnya memang tugas kita supaya menuntut ilmu didunia ini. 
okey, berkenaan result pulak Alhamdulillah aku LULUS semua subjek dan…

Pilihan : Cinta Hati ♥

Image
malam nie nak berjiwang sikit....tak banyak yang ingin dikatakan disini.....hanya satu ayat..... 

"someone.......somewhere......is made for you..... ♥"





PILIHLAH ORANG YANG PEDULI PADAMU

Pilihlah seseorang..... 

→ Yang mampu merasakan kesedihanmu. 
→ Yang mampu mengerti fikiranmu disaat engkau terdiam. 
→ Yang mampu merasakan kasih sayangmu disaat kemarahanmu. Kerana dialah yang akan bisa mengerti tentang dirimu. 



◆◆ Terkadang engkau harus berlari jauh. Agar engkau tahu siapa yang akan datang kepadamu. 

◆◆ Terkadang engkau harus berbicara perlahan. Agar engkau tahu siapa yang masih mahu mendengarkanmu. 

◆◆ Terkadang engkau harus melibatkan diri dalam sebuah perbezaan. Agar engkau tahu siapa yang masih akan membelamu. 

◆◆ Terkadang engkau harus mencuba mengambil keputusan yang kurang tepat. Agar engkau tahu siapa yang akan menunjukkanmu keputusan yang benar. 

◆◆ Terkadang engkau harus melepaskan orang yang sangat engkau sayangi. Agar engkau tahu apakah dia akan kemba…

Cuti Semester Uolls !

Image
hello Mei ! hello kawan-kawan....aku dengan selamatnya ada dekat rumah sekarang sebab poli dah mula cuti semester...yepiiii....actually dah lebih kurang seminggu dua dah balik sini...hahahaha..baru terasa nak menaip nie haa...kalau tak lappy nie pun aku tak bukak :P

tapi......

betapa bosannya dekat rumah nie Allah saja yang taw....sampai tak taw nak buat apa...haaa....masa nie la aku belek-belek kelebek balik game-game dalam lappy aku nie....hahaha...jadi hantu games pulak cuti nie..mulanya nak kerja tapi kerja apa ja aku nak buat? bulan 6 dah nak kena balik poli..sekrang dah bulan 5...macam sia-sia ja..hahaha...apa pun nie laa masanya aku nak berehat bersuka ria tahap gaban...nanti dah balik poli takdak masa dah nak berehat macam nie....tidoq pun tak cukup nanti....masa nie laa nak enjoy sikit pun....tapi kat area Kulim Kedah nie asyik hujan ja...aktiviti kat luaq terpaksa dikurangkan...sebab tu memerap ja dalam rumah....huhuhu...

bila dah terperap ja dalam rumah memang laa hobi aku…

Happy Sweet 21 Nur Alia Nabila ♥

Image
lama rasanya tak menaip dekat blog nih....maklum laa..tengah final..hihihi...tapi Alhamdulillah final dah abis...esok ummi abah datang angkut aku sekali dengan barang-barang bawak balik Kulim Kedah...yeayyyy ! hahaha....tidoq tak lena lahh malam nie....

okey dah lari tajuk nih...actually aku nak share story sikit pasal birthday aku hari tu (20 April) housemates aku nie semua dah plan baik punya nak kenakan aku...sampai ternangis laa aku dibuatnya...hahahaha *malu kejap*

okey....mula sekali malam lepas pukul 12 tu kengkawan aku nie semua tak tidoq lama..dalam hati aku "kenapa laa depa nie tak tidoq lagi? selalunya awai lagi dah landing lentok bagai" sumpah ketaq perut takot depa buat macam-macam kat aku...hahaha...last sekali depa pakat nyanyi lagu HAPPYBIRTHDAYdekat aku....lepas tu DHADAbuat pandangan yang menyeramkan...terus aku amik bantal tutup muka..syok ja depa gelak kat aku...hahahaha *punya takot sampai jadi lagu tu* maka terselamatlah aku malam tu.....lewat jugak la…