Posts

#SheaBeatsCancer

Image
Assalammualaikum.. 🙆
Nampak title post aku kali nie? 😞 Sapa yang main blog nie mungkin kenal dengan Shea Rasol . Shea meninggal dunia hari Jumaat dalam bulan Ramadhan (9 Jun 2017). Aku mula kenal dia lepas tengok dia jadi pengacara dekat SIS TV9 dulu (dengan Heliza Helmi). Sejak tu aku mula follow blog dia. And honestly I don't even know about she having a cancer. Dia ada post entry pasal dia ada cancer nie 4 months ago. Well I'm busy with my studies and tak sempat pun nak bukak and belek blog apatah lagi baca entry orang. 😞 She's battling with urachal cancer atau kanser perut dalam bahasa mudah. Shea dah buat chemo 3 kali tapi takda effect on the growth. You guys can go and check her second last post on http://www.myamethyst-shea.com/ . Aku dapat tahu pasal dia pun lepas baca post Farah Lee dekat instagram. Agak terkejut jugak masa baca tu.
Even tak kenal rapat and tak pernah jumpa tapi still rasa sedih sebab dia seorang yang sangat positif. Aku suka teng…

Dari Hati

Assalammualaikum 🌷

Memandangkan aku bosan harini aku nak cerita pasal diri aku sendiri. Macam mana aku dulu dan aku sekarang. 💞 Bukan nak berlagak bagus ka apa cuma nak kongsi macam mana proses perubahan aku nie. 💢 Untuk peringatan buat diri aku sendiri jugak dan jugak untuk orang-orang luar sana yang terasa nak berubah. 😊 Maksud aku berubah dekat sini ialah berubah untuk jadi lebih baik. Bukan laa nak cakap aku nie baik tersangat-sangat baik. Kita nie manusia, ada kelemahan dan kekuatan kita sendiri. Sama juga aku.. banyak je kelemahan aku tapi kalau kita usaha mesti kita boleh jadi terbaik kan? So jom kita mulakan cerita. 😗

Aku jujur dekat sini okay, aku betul-betul fully bertudung masa umur aku 16-17 tahun. 😓 Maksd fully dekat sini ialah pakai dan tak bukak dah.. Sebelum-sebelum tu kejap aku pakai kejap aku bukak. 😌 Aku tau je tutup aurat tu wajib tapi biasa laa masa remaja kan, terikut orang tu terikut orang nie tapi aku tak buat benda bukan-bukan okay. 😱 Aku masih macam a…

Bicara Hati

Assalammualaikum 🌸

Kadang-kadang benda baik yang kita buat tu tak perlu kita heboh dekat orang. Ada orang suka ada orang tak suka so diam je okay. Kalau orang suka dia puji takpa, tapi kalau orang tak suka dia mengutuk alhamdulillah kita dapat pahala hasil dari kutukan manusia itu sekalian. 😀 Pahala free so jangan marah kalau orang kutuk ka mengata belakang ka apa sebab pahala kita yang dapat. Hehehehe.. 😅 So saja nak cerita dekat sini apa benda yang tengah otak aku pikiaq. So kita fikir positif sahaja dan buat hal sendiri asalkan kita tak kacau orang. Kalau ada yang tak puas hati tu ada laa yang dia cemburukan dengan kita kan? Yeke? Entahlahh.. 💁 Kalau kita tak kacau orang buat apa orang nak kacau kita kan? Dan memang jenis aku suka peace and quiet. 😉 Aku tak suka gaduh-gaduh. Aku tak suka bising-bising walaupun aku nie memang jenis manusia yang bising jugak. Aku ikut mood. Kalau mood aku nak bergurau senda tu boleh laa tapi kalau mood aku nak sorang-sorang maka aku akan duduk s…

PETUNJUK ISTIKHARAH

Assalammualaikum..🌹

Bila kita tengok perempuan atau lelaki yang kita mention namanya dalam istikharah.
Hati terasa 'LAPANG'.
Maka itu tanda JODOH yang baik.
Tapi bila kita sebut nama dia
Tengok gambar dia,
Jadi sempit dada,
Serabut fikiran, tak tenang, rasa ada something wrong,
Maka itu petunjuk bukan jodoh yg baik.

💙💚💛💜
Ingat.
Istikharah tak semestinya dapat 'petunjuk' dari mimpi, kadang dari pemilihan mak ayah pun boleh jadi asbab petunjuk dari Allah, yang mana keluarga hanyalah perantaraan.
Dan jika mimpi pun takda, mak ayah pun tak bagi jawapan.
Pilihlah mengikut apa yang ada dalam hati.
Again, apa yang ada dalam hati.
Cop ! Lubuk hati yang paling dalam.

💙💚💛💜
Saja nak ingatkan.
'Kasihan'
Dan
'Cinta'
Perasaan yang berbeza.
Jika kerana kasihan, jangan hairan terlalu ramai kita 'kasihankan' selepas dia.
Mendirikan 'masjid' bukan hal enteng untuk dimain-mainkan yaa kak bang dik ?
Tapi 'mendirikan ma…

Cara Untuk Redakan Marah

Assalammualaikum ! 👧

Lama tak update blog. Banyak je benda nak tulis tapi tak sempat lagi. Nanti kami up semua cerita-cerita yang kami nak bagitau dekat sini k. 😆

So hari nie kami ada dengaq tadi dekat astro Oasis.. 😇 Cara nak redakan marah.. Supaya lebih banyak bersabar.. Marah tu kan tak elok kan.. *padahal aku pun marah-marah dah sebelum tu.. hmm* 😓

Tekniknya ialah sentiasa mengamalkan 👇

SLTC
Stop
- Berhenti ! Tarik nafas.. Hembuss... Supaya lebih tenang.
Listen 
- Kita marah mesti ada sebab kan.. So, kita dengar dulu apa yang ingin diperkatakan.
Think 
- Berfikir.. Fikir dulu sebelum cakap sesuatu.
Communicate
- Apabila sedang marah, berkomunikasilah dengan sesiapa yang boleh mendengar.. Kita kongsikan masalah itu supaya kita lebih tenang.


Akhir sekali,
Semoga marahmu reda..
Dan tidak mengeluarkan kata-kata yang boleh menyakitkan hati orang lain ataupun dirimu sendiri.. 😉

Btw, ayat nie semua aku olah sendiri lepas dengaq tadi.. maafkan diri ini andai ada kesilapan dalam menyampa…

Welcome April 2017

Image
"Just beyond the horizon of the so-called impossible is infinite possibility"
-Bryant McGill-
#welcomeApril2017


Welcome March 2017

Image
"Make bold choices and make mistakes.
It's all those things that add up to the person you become."
-Angelina Jolie-
#welcomeMarch2017
💓




xoxo, MissY 💘