Friday, October 27, 2017

My Skincare Product

Assalammualaikum ! πŸ’Ÿ 
Lama betul aku tinggal blog nie tanpa apa-apa cerita baru.. chewaaahhh ! Hahahaha..  Macam laa ada pembaca setia kan? Hahahaha.. Tapi kalau diam-diam orang dok baca sapa tau kan? Hihihihi.. πŸ™ˆ

Okay harini aku terpanggil nak share pasal skincare yang aku selalu pakai. Actually aku baru try yang nie.. Memandangkan orang dok cakap "muka elok dah" "muka flawless" "muka licin" yang mana aku tak rasa macam tu pun tapi orang yang cakap so aku terima aje lah apa yang orang kata.. Haaa gituu.. 😐

Okay first sekali untuk dapat muka yang cantik, licin, dan bersih hampa MESTI kena rajin cuci.. Serius aku cakap aku memang selalu cuci muka, even masa nak amik air sembahyang pun aku still cuci pakai pencuci muka.. Kalau hampa duduk rumah saja tak p mana or tak pakai make-up tu takpe laa kalau taknak guna pencuci muka pun.. Yang aku cakap nie untuk yang selalu pakai make-up.. Jangan sayang make-up ye, sayang muka.. Make-up habis boleh beli, muka rosak? Hadap lah sendiri.. Ooppss.. πŸ™Š Masa nak wuduk tu cuci sebersih-bersihnya muka hampa okay.. πŸ˜„

Aku bukan bangga ye muka aku licin tak bermasalah macam sesetengah orang.. Kadang kesian jugak tengok kawan-kawan sendiri ada masalah.. Kita nak tolong pun mampu tolong share apa yang patut je, sebab aku bukan pakar kulit, pakar kecantikan or what. Aku mampu share apa yang aku buat, pakai, ataupun apa yang aku baca je.. Kulit kita semua lain, dan ada masalah lain-lain. Nak lagi senang jumpa pakar terus and tanya apa masalah kulit masing-masing and mintak dia cadangkan skincare apa yang sesuai dengan kulit hampa. 

Okay macam aku, yes.. Aku pun ada masalah kulit sensitif jugak. Ada skincare yang aku tak boleh pakai, ada yang aku boleh pakai.. Before this, aku banyak tukar-tukar skincare. Aku pernah jugak cuba local skincare. Alhamdulillah kulit aku okay, maknanya skincare tu sesuai laa dengan aku. Tapi lepas keluar macam-macam cerita pasal local skincare nie aku jadi takut nak pakai dah and aku stop. 

Aku pun dah pening nak pakai skincare apa sampai aku biar je muka aku nie tak pakai apa-apa dalam masal 1-2 bulan. Hahaha punya malas nak fikir. So masa nie laa aku cari-cari dekat internet apa yang okay untuk aku pakai. Sampai lah aku ternampak skincare Hada Labo nih. Tengok feedback macam okay so aku decide nak try. So aku pun belilah pek percubaan nie.. Harga sorry tak ingat.. Aku beli nie awal tahun 15 Januari 2017.


Haa nie laa pek percubaan tu. Sebelum nak try apa-apa produk yang baru, hampa try laa beli yang kecil dulu,takut tak sesuai nanti membazir. Dah nak kena cari orang pulak nak bagi kan. Dan sebelum try produk baru pastikan muka hampa rest daripada produk lama lebih kurang seminggu. Macam aku sebulan lebih jugak aku biar muka aku tanpa apa-apa skincare. Cuma aku pakai pencuci muka safi adik aku punya je. Hahahaha.. Dalam nie ada pencuci, toner and moisturizer. Tapi aku tak boleh pakai laa moisturizer dia sebab moist sangat ! Haha.. Macam lotion.. Rimas pulak lepas letak kat muka so aku hanya pakai pencuci and toner dia aje. Memang best dan alhamdulillah sesuai dengan kulit muka aku.

So aku pun teruskan pakai Hada Labo nih sampai lah sekarang.. Sekarang aku pakai yang nie.. 

 

Softening & Whitening Face Wash harga RM21.10 (depends kalau ada sale or not). Face wash dia ada banyak jenis, boleh pilih sesuai dengan masalah kulit masing-masing. Aku dah pakai lama Hada Labo nie dari awal tahun lagi and memang best. So recommended ! 😁 Tahan lama jugak, termasuk yang nie aku rasa aku baru beli 3 botol.. 


Okay untuk toner pulak aku pakai yang ini. Hydrating Lotion.. Harganya aku tak ingat.. Tapi mampu milik.. Lebih kurang dengan harga face wash dia jugak. Toner nie aku baru beli  sekali selama aku pakai dari awal tahun nie. Nampak tak betapa jimatnya? Sebab toner nie just tuang sikit je dekat tapak tangan lepas tu terus sapu je dekat muka. Takyah nak guna kapas. Sebab dia cair sangat macam air. So hampa patut try. πŸ˜„


Last but not least, macam yang aku cakap tadi, aku tak boleh pakai moisturizer Hada Labo nih so aku gantikan dengan Olay Moisturising Cream nie. Harga dalam RM2+.++. Aku tak ingat. Tapi harga mampu milik. Aku memang dah lama pakai moisturising cream nie. Tak ingat sejak bila tapi rasanya sejak sekolah kot. Nie botol yang ke berapa pun aku dah tak ingat. Kotak cream nie warna hitam dan putih. Cream dia warna pink lembut. Jangan salah beli ye. Sebab yang jenis nie susah nak jumpa sekarang. Aku takut Olay dah tak keluarkan yang nie apalah aku nak pakai pulak lepas nie. Hmmm.. Aku memang pengguna tegar Olay dari dulu lagi. And cream nie memang bagus. Semua pun sedia maklum kan kenapa kita kena pakai moisturizer nie kan. Untuk bagi muka kita lembab and tak kering. Nie basic step lah untuk student yang pemalas macam aku nie. Lepas pakai moisturizer nie aku terus je pakai bedak compact. Aku tak suka pakai foundation. Hahaha.. Simple je weh nak pergi kelas je pun πŸ˜”


So inilah skincare yang aku pakai selama nie. Kalau ramai yang nampak muka aku elok tu alhamdulillah, yang nampak muka aku biasa je tu okay jugak alhamdulillah.. Hehehehe.. Aku just share apa yang aku pakai untuk hampa-hampa yang tertanya-tanya tu. 😜

Lastly, jangan malas cuci muka kalau nak muka licin okay? Sebab sisa-sisa make-up tu yang rosakkan muka sebenarnya. Semua nie hampa boleh dapat dekat drugstore je. Watson ada, Guardian pun ada. 😊

Sekian, semoga perkongsian nie bermanfaat untuk semua. Semoga kita cantik sentiasa.. Haaa gituuuu.. Hahahaha bye ! 

Thanks for reading.

xoxo,
MissY πŸ’˜

Friday, September 15, 2017

New Semester !

Assalammualaikum ! πŸ’Ÿ

Aku dah masuk semester 4, rasa sat ja.. Huhu.. Semester nie tak banyak final tapi banyak projek.. Yela, subjek yang takdak final nie lagi susah sebenarnya sebab nak kena cari markah dekat projek. Kalau projek KO, KO lah markah kami.. Huhu.. Semoga dipermudahkan urusan aku untuk semester nie. Semoga tak lalai, semoga kurang tengok tv, semoga siapkan kerja awal dan tepat pada waktu.. Hahaha.. Jenis suka buat kerja last minute 😁

Buat masa nie tak rasa lagi stress dia.. Cuma yang aku stress subjek technical writing aku tak boleh daftar lagi sebab dah full, nak daftar manual pun tak boleh sebab lecturer tu dah takmau sebab dah full 40 orang pelajar dalam kelas depa.. Kelas sampai 15, tapi semua 15 kelas tu penuh 40 orang ! Haisshhh.. Aku nak campak celah mananya nie? Hmmmm πŸ˜“ Kalau tak dapat amik sem nie kena amik sem depan ! Aku harap subjek sem depan tak hard sangat. Tapi sem depan dah kena amik PSM 1. Aku still tak pikiaq lagi nak buat apa untuk PSM aku nih. Hmmmmm.. πŸ™

Lastly, semoga aku berjaya lalui semester nie dengan happy dan tenang ! Hahaha.. Jadi student nie stress dia tak tau nak habaq.. Kalau kerja pun ada ja stress dia.. Pokoknya, apa yang kita buat semua stress.. Hahahahaha.. πŸ˜₯ Okbai !

xoxo,
MissY πŸ’˜



Monday, August 14, 2017

Haters Gonna Hate

Assalammualaikum... πŸ’‹

Okay first sekali kami nak pesan hidup nie jangan membenci kalau takmau dibenci... Haaaa gituuu.. πŸ’’ Tapi biasalah kita tak kacau hidup orang pun masih ada yang membenci atau ayat manis sikit iri hati (mungkin) dengan diriku yang serba kekurangan ini. πŸ’

Alhamdulillah semakin benci dikau kepada diriku semakin bahagia hidupku.. Kahkah ! Kami tau ada je manusia yang dok stalk hidup kami nie.. Kami tak kisah laa hampa nak kata apa pun pasai kami.. Kami pun ada hidup sendiri.. Cuma kami nak cakap dekat sini let bygones be bygones.. πŸ’ž

Kami cuma perlukan orang-orang yang betoi-betoi ikhlas ja nak kawan dengan kami.. Kami tak perlukan stalker yang nak stalk hidup kami lepastu p bercerita.. (taktau lah kalau yang lelaki pun kaki gosip) And kami ada hak untuk pilih dengan siapa kami nak berkawan.. Jangan terasa kalau TERKENA remove okay πŸ˜€

Akhir sekali, semoga kita semua bahagia dengan hidup masing-masing dan semoga kami dapat maafkan hampa hampa hampa hampa dan hampa semua okay 😘 Move on please guys πŸ™Š Kami mintak maaf lah kalau-kalau ada yang hampa tak puas hati lagi dengan kami nie sebab kami memang dah takmau tau apa-apa pun pasai hampa semua.. Takmau ada pun dalam kenangan hidup kami nie tauuuu.. Haaaaa biaqlah masing-masing dengan hidup masing-masing naaa.. Dan apa pun yang kami buat takdak kena mengena langsung dengan hampa hampa hampa hampa semua tauuuu ! 😚

Jangan mengutuk, nanti dapat pahala free ! (Alhamdulillah, terima kasih dok bagi pahala kat kami) 🌸

xoxo,
MissY πŸ’˜

Sunday, July 30, 2017

Result Semester 3 ❤

Assalammualaikum.. πŸ’•

Akhirnya result kami semua dah keluaq pagi tadi.. πŸ‘ Hahaha.. sem nie lah sem yang paling lama nak tunggu result keluaq. πŸ˜“ Mungkin sebab lecturer nak tunggu semua orang hantar report masing-masing kot. Sebab kami semua buat ROS kan sebelum nih.. huhu.. tu yang lambat tu result nak keluaq.. πŸ˜†

Alhamdulillah result masih dalam range yang aku puas hati.. In Shaa Allah semester depan aku akan usaha lagi untuk dapat lebih baik. 😁 oh yaaa.. Aku dah janji nak cerita serba sedikit pasal orentasi sekolah aku tu kan? Nanti aku cerita selama 2 minggu tu aku buat apa dekat sekolah.. heheheh.. 😍

xoxo,
MissY πŸ’˜

Friday, July 7, 2017

Teacher to be.....

Assalammualaikum 🌹
Alhamdulillah for my new journey. Hari Ahad nie aku akan mula ROS atau Rancangan Orentasi Sekolah dekat sekolah lama aku in shaa Allah. Doakan urusan aku berjalan lancar selama 2 minggu nie. Aamiin. ROS nie salah satu perkara yang semua bakal guru perlu buat sebelum bergelar seorang pendidik. Semoga Allah mudahkan bagi aku. Haaa.. Nak tau apa aku kena buat sepanjang ROS nie? Tunggu aku update semua dekat sini okay. Yang pasti kena buat report lah.. Hahaha.. Good luck buat semua kawan-kawan yang akan menjalani ros minggu depan termasuk jugak diri sendiri 😊

xoxo,
MissY πŸ’˜

Saturday, June 10, 2017

#SheaBeatsCancer

Assalammualaikum.. πŸ™†

Nampak title post aku kali nie? 😞 Sapa yang main blog nie mungkin kenal dengan Shea Rasol . Shea meninggal dunia hari Jumaat dalam bulan Ramadhan (9 Jun 2017). Aku mula kenal dia lepas tengok dia jadi pengacara dekat SIS TV9 dulu (dengan Heliza Helmi). Sejak tu aku mula follow blog dia. And honestly I don't even know about she having a cancer. Dia ada post entry pasal dia ada cancer nie 4 months ago. Well I'm busy with my studies and tak sempat pun nak bukak and belek blog apatah lagi baca entry orang. 😞 She's battling with urachal cancer atau kanser perut dalam bahasa mudah. Shea dah buat chemo 3 kali tapi takda effect on the growth. You guys can go and check her second last post on http://www.myamethyst-shea.com/ . Aku dapat tahu pasal dia pun lepas baca post Farah Lee dekat instagram. Agak terkejut jugak masa baca tu.

Even tak kenal rapat and tak pernah jumpa tapi still rasa sedih sebab dia seorang yang sangat positif. Aku suka tengok fesyen-fesyen yang dia pakai. Lepas tu dia suka travel merata tempat. Actually sel cancer nie memang ada dalam badan kita. Cuma aktif dengan tak je. Kalau-kalau rasa ada something wrong with your body please go and check with doctor. Kita ingat sakit biasa tapi tup-tup dah tahap 4. 😞 I know she didn't  even know if I wrote this for her. But let's sedekah Al-Fatihah buat arwah Farah Syahirah Rasol.

πŸ’™πŸ’šπŸ’›πŸ’œ


Ψ₯ِΩ†َّΨ§ Ω„Ω„Ω‡ِ وَΨ₯ِΩ†َّΩ€Ψ§ Ψ₯ِΩ„َيْΩ‡ِ Ψ±َΨ§Ψ¬ِΨΉΩˆΩ†
  
Al-Fatihah...

Ψ¨ِΨ³ْΩ€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω…ِ Ψ§ٌΩ„Ω„َّΩ‡ِ Ψ§ٌΩ„Ψ±َّΨ­ْΩ…َΩ†ِ Ψ§ٌΩ„Ψ±َّΨ­ِيْΩ€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω…ِِ
Ψ§َΩ„ْΨ­َΩ…ْΨ―ُ ِΩ„Ω„Ω‡ِ Ψ±َΨ¨ِّ Ψ§Ω„ΨΉَΨ§Ω„َΩ…ِΩŠΩ†َ ۞ Ψ§Ω„Ψ±َّΨ­ْΩ…َΩ†ِ Ψ§Ω„Ψ±َّΨ­ِΩŠΩ…ِ ۞ Ω…َΨ§Ω„ِΩƒِ يَوْΩ…ِ Ψ§Ω„Ψ―ِّΩŠΩ†ِ ۞ Ψ₯يَّΨ§Ωƒَ Ω†َΨΉْΨ¨ُΨ―ُ وΨ₯يَّΨ§Ωƒَ Ω†َΨ³ْΨͺَΨΉِΩŠΩ†ُ ۞ Ψ§ِΩ‡ْΨ―ِΩ†َΨ§ Ψ§Ω„Ψ΅ِّΨ±Ψ§Ψ·َ Ψ§Ω„ْΩ…ُΨ³ْΨͺَΩ‚ِΩŠΩ…َ ۞ Ψ΅ِΨ±َΨ§Ψ·َ Ψ§Ω„َّΨ°ِΩŠΩ†َ Ψ£Ω†ْΨΉَΩ…ْΨͺَ ΨΉَΩ„َيْΩ‡ِΩ…ْ ΨΊَيْΨ±ِ Ψ§Ω„ْΩ…َΨΊْΨΆُوبِ ΨΉَΩ„َيْΩ‡ِΩ…ْ وَΩ„Ψ§َ Ψ§Ω„ΨΆَّΨ§Ω„ِّيِΩ†َ
Ψ’Ω…ِّيْΩ†

Ya ALLAH.. ampunkanlah dosanya, limpahkan rahmat kepadanya, selamatkan dia dan ampunkan kesalahannya. Muliakan kedudukannya, luaskan tempat tinggalnya, mandikan dia dengan air, salji dan air sejuk. Bersihkannya daripada kekotoran dosanya sebagaimana dibersihkan pakaian yang putih dari segala kekotoran. Dan gantikan rumahnya dengan rumah yang lebih baik dan pasangan yang lebih baik. Masukkan dia ke dalam syurga dan lindungilah dia daripada azab kubur dan ujiannya serta jauhkan dia dari azab neraka.

Semoga roh arwah ditempatkan bersama dengan para nabi, siddiqiin, shuhada dan solihin.

Ψ§َΩ…ِΩŠΩ† يَΨ§ Ψ±َΨ¨َّ Ψ§Ω„ْΨΉَΨ§Ω„َΩ…ِيْΩ†...


xoxo,
MissY πŸ’˜

Wednesday, May 17, 2017

Dari Hati

Assalammualaikum 🌷

Memandangkan aku bosan harini aku nak cerita pasal diri aku sendiri. Macam mana aku dulu dan aku sekarang. πŸ’ž Bukan nak berlagak bagus ka apa cuma nak kongsi macam mana proses perubahan aku nie. πŸ’’ Untuk peringatan buat diri aku sendiri jugak dan jugak untuk orang-orang luar sana yang terasa nak berubah. 😊 Maksud aku berubah dekat sini ialah berubah untuk jadi lebih baik. Bukan laa nak cakap aku nie baik tersangat-sangat baik. Kita nie manusia, ada kelemahan dan kekuatan kita sendiri. Sama juga aku.. banyak je kelemahan aku tapi kalau kita usaha mesti kita boleh jadi terbaik kan? So jom kita mulakan cerita. πŸ˜—

Aku jujur dekat sini okay, aku betul-betul fully bertudung masa umur aku 16-17 tahun. πŸ˜“ Maksd fully dekat sini ialah pakai dan tak bukak dah.. Sebelum-sebelum tu kejap aku pakai kejap aku bukak. 😌 Aku tau je tutup aurat tu wajib tapi biasa laa masa remaja kan, terikut orang tu terikut orang nie tapi aku tak buat benda bukan-bukan okay. 😱 Aku masih macam aku yang sekarang cuma version tak pakai tudung je. Haha. 😜Kalau keluar je Mak ayah aku memang tak bagi aku balik lambat. Mesti balik sebelum pukul 7. Sebab dulu aku memang tak boleh keluar malam selain daripada dengan family, adik-beradik, dan sepupu sendiri. Kalau dengan kawan-kawan jangan harap laa aku boleh keluar malam-malam. πŸ˜₯ Okay sambung.. Sebelum aku fully bertudung, aku selalu pakai tudung dengan baju lengan pendek, lepas tu agak ketat jugak laaa.. πŸ˜… Bila ingat balik... cissssss.. kenapa aku pakai macam tu? πŸ˜“

Jadi aku mula slow-slow berubah.. Aku mula berubah betul-betul lepas aku masuk politeknik dekat Terengganu. πŸ˜” Ada hikmah aku masuk situ sebab aku dapat ubah diri aku. Dari baju lengan pendek aku tukar lengan panjang. πŸ˜† Dari tudung atas dada aku turunkan ke bawah dada. Aku tak pasti sebab apa aku berubah tapi yang pasti tiba-tiba je aku rasa nak berubah macam tu. Alhamdulillah.. πŸ˜‡ Mungkin tu hidayah dari Allah untuk aku? Dari lengan panjang aku tambah sarung tangan (handsock) Alhamdulillah aku bersyukur sebab aku diberi hidayah untuk berubah masa umur aku masih muda dari sesetengah orang bila dah berumur baru dapat hidayah untuk berubah. Dan In Shaa Allah sarung kaki pulak lepas nie.. Slow-slow aku try pakai.. Hehee.. πŸ˜…

Ye memang mula-mula nak buat kita rasa susah sangat payah sangat. 😰 Panas laa rimas laa semua ada. Banyak je alasan, aku pun macam tu dulu tapi percaya aku cakap lepas dah biasa pakai lama-lama hampa akan rasa macam ada kekurangan, rasa macam terdedah. 😳 Itu yang aku rasa sekarang so it's a good things actually! πŸ˜€Percayalah kita berubah nie bukan untuk sesiapa tapi untuk diri kita sendiri. Dosa kita. Balasan kita di akhirat kelak. Fikir tu je okay. πŸ™† Setakat nie je dulu aku berkongsi. Nanti kalau ada cerita yang lagi best aku nak kongsi aku tulis k. πŸ™ˆ Semoga kita semua diberikan hidayah dari Allah. Aamiin πŸ’‹

xoxo,
MissY πŸ’˜